ΑΘΗΝΑ
11:26
|
18.11.2024
Το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ» ανήκε κάποτε σε εβραϊκή οικογένεια της Αυστρίας και εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 1925.
Το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ», ο χαμένος πίνακας του σπουδαίου ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βιέννη βρέθηκε πίνακας του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ, που πίστευαν ότι είχε χαθεί εδώ και 100 χρόνια. Το «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ» ανήκε κάποτε σε μια εβραϊκή οικογένεια στην Αυστρία και εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 1925.

Το έργο του 1917, αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του διάσημο Αυστριακού ζωγράφου και φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία της πλούσιας εβραϊκής οικογένειας. Η πρώτη γνωστή ιδιοκτήτρια του πίνακα πέθανε το 1943, έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το έργο είχε εκτεθεί για πρώτη φορά το 1925 στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπως μαρτυρά μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, η μοναδική απόδειξη της ύπαρξής του. Στον κατάλογο των έργων εκείνης της έκθεσης αναφερόταν η ημερομηνία και ότι ήταν «ιδιοκτησία της κυρίας Λίζερ».

Η μοίρα του μετά από αυτό είναι ασαφής, αλλά η οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών έχει τον πίνακα από τη δεκαετία του 1960.

Το ημιτελές «Πορτρέτο της δεσποινίδας Λίζερ» εικονίζει μια νεαρή, καστανή γυναίκα, με πολύχρωμη εσάρπα, σε κόκκινο φόντο. Θα μπορούσε να φτάσει στα 40-50 εκατ. ευρώ, ίσως ακόμη και 70, σύμφωνα με τον οίκο Kinsky, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που έχουν δοθεί πρόσφατα για έργα του Κλιμτ, ο οποίος πέθανε στη Βιέννη το 1918. Πέρυσι τον Ιούνιο, ο πίνακας με τίτλο «Κυρία με βεντάλια» πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου έναντι 86 εκατ. ευρώ.

«Ένας πίνακας τέτοιας σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου im Kinsky σε μια δήλωση.

Το πορτρέτο θα δημοπρατηθεί τώρα στις 24 Απριλίου για λογαριασμό των ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Λίζερ.

Αυτό βασίζεται στις Αρχές της Ουάσιγκτον, μια διεθνή συμφωνία για την επιστροφή της λεηλατημένης από τους Ναζί τέχνης στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους πήραν.

Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας θα παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Γερμανίας και του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρίντα Λιάππα: Οι τρεις πρώτες ταινίες της, σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Νεκρός στα 39 του ο αστέρας του μπαλέτου, Βλαντίμιρ Σκλιάροφ

Το τραγούδι της ημέρας

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα