ΑΘΗΝΑ
08:35
|
09.05.2024
Το τελευταίο γυναικείο πορτρέτο του επιφανούς Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ βγαίνει σε δημοπρασία στις 27 Ιουνίου έναντι 80 εκατ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοπρατείται στις 27 Ιουνίου το τελευταίο πορτρέτο του σπουδαίου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου με πιθανή τιμή πώλησης έως και τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το τελευταίο ολοκληρωμένο γυναικείο πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης και το οποίο είναι γνωστό ως «Η Κυρία με τη Βεντάλια» ) Dame mit Fächer( που φιλοτεχνήθηκε το 1917 πριν το θάνατό του την επόμενη χρονιά.

Το έργο αυτό μαζί με τον ημιτελή πίνακα «Η νύφη» βρέθηκαν σε καβαλέτα στο ατελιέ του κατά το θάνατό του το 1918.

«Η κυρία με τη βεντάλια» θεωρείται ένα από τα ωραιότερα έργα τέχνης που δημοπρατούνται στην Ευρώπη. Αποτελεί απαύγασμα πειραματισμών και ωδής στην γυναικεία ομορφιά καθώς απεικονίζει μία ανώνυμη γυναίκα με φόντο άνθη και πτηνά με τεχνοτροπία που φέρει άρωμα Ασίας.

Ποιος ήταν ο Γκούσταβ Κλιμτ

Ο Γκούσταβ Κλιμτ (14 Ιουλίου 1862-6 Φεβρουαρίου 1918) ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της «Απόσχισης» της Βιέννης που διαδραμάτισε νευραλγικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό.

Το κίνημα της «Απόσχισης» αποτελούσε μία «μάχη για την πρόοδο των σύγχρονων καλλιτεχνών ενάντια στα γεράκια που αυτοαποκαλούνται καλλιτέχνες αλλά έχουν εμπορικό συμφέρον να παρακωλύουν την άνθιση της τέχνης».

Ο Κλιμτ ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους που κατάφερε να συνδυάσει την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Στους πίνακες Ιουδήθ Ι (1901) και Ιουδήθ ΙΙ (1909), ο Κλιμτ απεικόνισε λιγότερο μία βιβλική ηρωίδα και περισσότερο μία αρχετυπική «μοιραία γυναίκα», ενώ νωρίτερα με την ελαιογραφία Γυμνή Αλήθεια (1899) ήρθε σε ρήξη με το κλασικό ιδεώδες και την εξιδανικευμένη εικόνα του γυναικείου γυμνού σώματος.

undefined

Στα κορυφαία και πιο δημοφιλή έργα του ανήκει ο πίνακας Το Φιλί (1907/08), που εκτιμάται πως εκπροσωπεί τη «χρυσή περίοδό» του, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο.

undefined

Στην ίδια δημιουργική περίοδο του Κλιμτ ανήκει και η Προσωπογραφία της Αντέλε Μπλοχ-Μπάουερ I, εξίσου διάσημο έργο καθώς και ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής μετά την πώλησή του, τον Ιούνιο του 2006.

undefined
Οι φίλες, 1916/17
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια για την Ημέρα της Νίκης

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα