ΑΘΗΝΑ
12:03
|
22.11.2024
Η ανάγνωση της ετυμηγορίας στην υπόθεση προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ... δίνει χρόνο πάλι στο Ισραήλ.
Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης στη Χάγη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κύβος ερρίφη. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έβγαλε «λευκό καπνό» και δεν είναι αυτός που περίμενε ο λαός της Παλαιστίνης… ακριβώς. Ήταν πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οφείλει να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις απώλειες ζωών και υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά… μέχρι εκεί. Το Δικαστήριο δεν ζήτησε, ούτε πρότεινε, ούτε συνέστησε μια εκεχειρία, η οποία θα έφερνε μια ανακούφιση στους αμάχους ή που θα σταματούσε το καθημερινό σφυροκόπημα της ζωής τους από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Νότια Αφρική προσπάθησε να βάλει ένα φρένο στην πολιτική Νετανιάχου ακολουθώντας την οδό της δικαιοσύνης, αλλά η δικαιοσύνη… παντού αργεί.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα, επιτρέποντας την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ειδικότερα, το Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου. Το Ισραήλ καλείται να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει.

Νετανιάχου: «Εξωφρενική» κατηγορία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι «εξωφρενική». Τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.

«Η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι μια κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια αναμενόμενη από όλους αντίδραση.

Η πρώτη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ). Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι δήλωσε καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου. Η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες 16 δικαστές, από το 17μελές βούλευμα του δικαστηρίου.

Η προεδρεύουσα δικαστής Τζόαν Ντονόγκε ξεκίνησε την ομιλία της κ’ανοντας αναφορά στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Συνέχισε λέγοντας, ότι το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα από ξηρά, αέρα και θάλασσα, η οποία έχει προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, εκτεταμένη καταστροφή υποδομών και εκτοπισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της Γάζας.

Τόνισε, ότι το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθύτατα για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο.

«Η Νότια Αφρική έχει νομική υπόσταση για να ασκήσει αγωγή», είπε η δικαστής
και συνέχισε, συζητώντας τη νομική θέση της Νότιας Αφρικής στην ικανότητά της να ασκήσει αυτή την υπόθεση.

«Το Ισραήλ δεν αντιτάχθηκε στη θέση της Νότιας Αφρικής», λέει, προσθέτοντας ότι «οποιοδήποτε μέρος στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία μπορεί να ασκήσει αγωγή εναντίον άλλου κράτους». «Η Νότια Αφρική έχει δικαίωμα να υποβάλει τη διαφορά με το Ισραήλ σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση».

Το Ισραήλ χάνει το διαδικαστικό ερώτημα.

Η δικαστής δεν απέρριψε ολόκληρη την υπόθεση, όπως ζήτησε το Ισραήλ. Είπε, ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια διαφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Νότιας Αφρικής και ότι η Νότια Αφρική μπορεί να ασκήσει την υπόθεση.

Πρώτη αντίδραση από την Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, ενώ η ανάγνωση της ετυμηγορίας βρισκόταν σε εξέλιξη. «Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Έξω από το Διεθνές Δικαστήριο

Υποστηρικτές των Παλαιστινίων ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Παλάτι της Ειρήνης, όπου βρίσκεται το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, στη Χάγη, στην Ολλανδία, ενόψει της σημερινής απόφασης.

Ο Μο Κότετς, της Παλαιστινιακής κοινότητας στην Ολλανδία και ένας από τους διοργανωτές της πορείας, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι σήμερα (26/1) είναι μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενες εμπειρίες που είχαν οι Παλαιστίνιοι με τη διεθνή δικαιοσύνη, θα υπάρξει ευνοϊκή απόφαση.

«Βλέπουμε ότι η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει επιτέλους ενέργειες κατά του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ τελικά δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου».

Γιατί η σημερινή απόφαση είναι σημαντική για τους ανθρώπους στη Γάζα

Η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων εκτοπίζεται και μάχεται καθημερινά για να βρει φαγητό, νερό και φάρμακα καθώς η επίθεση του Ισραήλ συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι προσπάθειες στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες για την επίτευξη εκεχειρίας συνεχίζονται και η Νότια Αφρική ελπίζει ότι η υπόθεσή της στο ICJ θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Η υπόθεση επιδιώκει επίσης να αναδείξει τα δεινά των Παλαιστινίων και τα εννέα «προσωρινά μέτρα» που θέλει η Νότια Αφρική να επιβάλει το ICJ έχουν ως στόχο «την προστασία από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Νωρίτερα σήμερα (26/1), το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα προειδοποίησε, ότι οι ανηλεείς επιθέσεις κατά των υποδομών στη Γάζα καθιστούν τον παλαιστινιακό θύλακα «εντελώς ακατοίκητο».

Περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα», δήλωσε ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα