ΑΘΗΝΑ
13:31
|
06.05.2024
Ψήφισαν οριακά υπέρ της απόρριψης μιας μισθολογικής συμφωνίας που θα έδινε τέλος σε πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Φωτογραφία από απεργιακή συγκέντρωση των ειδικευόμενων γιατρών στην Αγγλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι γιατροί στην Αγγλία ψήφισαν οριακά υπέρ της απόρριψης μιας μισθολογικής συμφωνίας που θα έδινε τέλος σε πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις, δήλωσε την Πέμπτη το συνδικάτο τους, η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA), ως πλήγμα για την κυβέρνηση.

Οι απεργίες των γιατρών έχουν ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ήδη επιβαρυμένη Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), όπου περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ασθενείς σε λίστες αναμονής αναζητούν θεραπεία, οδηγώντας σε χιλιάδες ακυρωμένα ραντεβού και διαδικασίες.

Μια παρατεταμένη μισθολογική διαμάχη με το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης θα εμποδίσει την ικανότητα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να εκπληρώσει μια από τις βασικές δεσμεύσεις του, να περικόψει αυτές τις λίστες αναμονής, εν όψει των εκλογών που αναμένονται αργότερα φέτος.
Οι γιατροί ψήφισαν 51,1% κατά της προσφοράς αμοιβής, ανέφερε η BMA.

«Η ψηφοφορία έδειξε ότι οι σύμβουλοι δεν πιστεύουν ότι η τρέχουσα προσφορά είναι αρκετή για να τερματίσει την τρέχουσα διαμάχη και να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση πρόσληψης και διατήρησης για τους ανώτερους γιατρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής συμβούλων BMA Βισάλ Σάρμα.

«Ωστόσο, με το αποτέλεσμα να είναι οριακό, η επιτροπή συμβούλων δίνει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να βελτιώσει την προσφορά», πρόσθεσε.

Η απορριφθείσα συμφωνία επεδίωκε τη μεταρρύθμιση της δομής αμοιβών για τους ανώτερους γιατρούς, γνωστούς ως συμβούλους, μειώνοντας τον αριθμό των μισθολογικών κλιμακίων και τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κανείς στην κορυφή και κάνοντας μια σαφέστερη σύνδεση μεταξύ της μισθολογικής εξέλιξης και της εμπειρίας.

Η υπουργός Υγείας της Βρετανίας Βικτόρια Άτκινς δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν απογοητευμένη από την απόρριψη από τους γιατρούς μιας «δίκαιης και λογικής» προσφοράς.

«Θέλω να αξιοποιήσω την πρόοδό μας στις λίστες αναμονής και να μπορέσουμε όλοι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να προσφέρουμε στους ασθενείς την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Άτκινς.

Μια ξεχωριστή μακροχρόνια διαμάχη με τους ειδικευόμενους γιατρούς για τις αμοιβές παραμένει επίσης σε εξέλιξη.

Σε όλη τη Βρετανία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων, δασκάλων και σιδηροδρομικών εργαζομένων, έχουν προχωρήσει σε απεργίες τα τελευταία δύο χρόνια, διαταράσσοντας βασικές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς μια κρίση κόστους ζωής ωθεί τα αιτήματα των εργαζομένων για καλύτερες αμοιβές.

Η BMA είπε ότι θα συνεργαστεί περαιτέρω με συμβούλους και θα επιδιώξει συνομιλίες με την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα