ΑΘΗΝΑ
17:01
|
21.05.2024
Χωρίς τρακτέρ και μηχανήματα αποκλείστηκε για λίγο σήμερα η Ε.Ο. Τρικάλων-Λάρισας. Πού αναμένονται κινητοποιήσεις αύριο Κυριακή 28/1.
Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ελλάδα οι αγρότες στην Ε.Ε. των «27» κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μπροστά στο νέο στρατηγικό σχέδιο της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στη χώρα μας οι δράσεις των αγροτών έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τους καλεί σε διαπραγματεύσεις τάζοντας παροχές.

Οι Έλληνες αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια. Και βέβαια υπάρχουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας που ζητούν βοήθεια μετά την ολική καταστροφή που βιώνουν ελέω Daniel χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις. Το επόμενο 48ωρο οι αγρότες προετοιμάζουν νέες συγκεντρώσεις ενώ σήμερα Σάββατο 27/1 απέκλεισαν για μισή ώρα την εθνική οδό Τρικάλων-Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Ο αποκλεισμός έγινε χωρίς τρακτέρ και μηχανήματα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάμπρος Τσέκας. Μεταξύ άλλων, μίλησε για άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν, άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής, κά.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου-Κροκεών, στις 11 το πρωί της Κυριακής 28/1. Στην Ημαθία, οι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την ερχόμενη Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση αύριο Κυριακή. Οι αγρότες θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς τον κόμβο των Τεμπών. Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Παρασκευή 26/1 οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας ,της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανα Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Παράλληλα, τόνισαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί , ακόμη και με κλείσιμο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ,εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Αμανατίδη.

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στη λεωφόρο των κύκνων και προανήγγειλαν για την ερχόμενη Δευτέρα 29/1 ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους σε ισραηλινά νοσοκομεία καταγγέλλουν γιατροί

Τη διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ονειρεύεται η Εσθονή πρωθυπουργός

Με λευχαιμία διαγνώστηκε η Άσμα Άσαντ

ITLOS: Ανεπαρκής η Συμφωνία του Παρισιού για την προστασία των ωκεανών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα