ΑΘΗΝΑ
12:07
|
28.04.2024
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητά τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπαναχώρησε.
Αν εκλέγονταν ευρωβουλευτής θα έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Ιουλίου, ανοίγοντας την πόρτα στον ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αντιμετώπισε έντονη κριτική για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αποσύρεται τώρα από την κούρσα, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Θα αφιερώσω όλες τις προσπάθειές μου στις τρέχουσες ευθύνες μου με σταθερή αποφασιστικότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μου. Θα είμαι πάντα ένθερμος υποστηρικτής μιας Ευρώπης που είναι δημοκρατική, ισχυρή, ενωμένη και κυρίαρχος της μοίρας της», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Facebook  το βράδυ της Παρασκευής. «Στο τέλος αυτής της θητείας, θα αναλογιστώ τη φύση και την κατεύθυνση των μελλοντικών μου δεσμεύσεων».

«Η επιλογή μου προκάλεσε έντονη προσοχή και εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Είχα προβλέψει μερικές από αυτές τις συνέπειες, δεδομένης της άνευ προηγουμένου —κάποιοι θα έλεγαν τολμηρής— φύσης της προσέγγισής μου», πρόσθεσε στη δήλωσή του στο Facebook, αναφερόμενος στην ανακοίνωσή του ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Αλλά», πρόσθεσε, «δεν θέλω αυτή η απόφαση να μας αποσπάσει από την αποστολή μας ή να υπονομεύσει αυτόν τον θεσμό και το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα ούτε να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο για να διχάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εργαστεί ακούραστα για την ευρωπαϊκή ενότητα».

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Μισέλ να κατέβει στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, που θα σήμαινε ότι θα αποχωρούσε από τη θέση του μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. και Ευρωπαίους διπλωμάτες που αντιλήφθηκαν την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του ως ένα μήνυμα ότι έδινε μεγαλύτερη σημασία στο πολιτικό του μέλλον παρά στον τρέχοντα ρόλο του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κίνηση του Μισέλ σώρευσε επίσης πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν έναν συμβιβασμό για τον διάδοχό του. Αν εκλέγονταν ευρωβουλευτής – κάτι που ήταν πολύ πιθανό αν είχε θέσει υποψηφιότητα – ο Μισέλ θα έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Ιουλίου, ανοίγοντας την πόρτα στον ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να προεδρεύει προσωρινά στις συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ.

Ο Ζορζ Λουί Βουσέ, ηγέτης του βελγικού πολιτικού κόμματος του Μισέλ, Mouvement Réformateur, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αν και αποτελεί «πραγματική απογοήτευση» που ο Μισέλ δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, οι αποφάσεις του πρέπει «να αντιμετωπιστούν με τον μεγαλύτερο σεβασμό».

Άλλοι ήταν λιγότερο ευγενικοί. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ, έγραψε στο X ότι η απόφαση του «γλιτώνει τους κυβερνητικούς ηγέτες από αρκετούς πονοκεφάλους, αλλά μικρή είναι η συνεισφορά της στην βελτίωση της αξιοπιστίας του θεσμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα