ΑΘΗΝΑ
12:58
|
06.05.2024
Ένοπλοι σκότωσαν εννέα Πακιστανούς σε μια ανήσυχη νοτιοανατολική συνοριακή περιοχή του Ιράν, είπε το Πακιστάν.
Τα θύματα ήταν Πακιστανοί εργάτες που ζούσαν σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων όπου εργάζονταν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλοι σκότωσαν εννέα Πακιστανούς σε μια ανήσυχη νοτιοανατολική συνοριακή περιοχή του Ιράν, είπε το Πακιστάν, εν μέσω των προσπαθειών των δύο χωρών να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους μετά τις πρόσφατες επιθέσεις για λόγους εκδίκησης, αναφέρει το Al Jazeera.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την τρομακτική δολοφονία 9 Πακιστανών στο Saravan. Η πρεσβεία θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στις οικογένειες των πενθούντων», δήλωσε ο Πακιστανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη, Μουχάμαντ Μουντασίρ Τίπι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το Σάββατο. «Καλέσαμε το Ιράν να επεκτείνει την πλήρη συνεργασία στο θέμα».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν ανέφερε την επίθεση στο Σαραβάν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσεστάν. Αναγνώρισε τους νεκρούς μόνο ως ξένους υπηκόους και είπε ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τους πυροβολισμούς.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Μπαλούτσων Haalvash ανέφερε στον ιστότοπό της ότι τα θύματα ήταν Πακιστανοί εργάτες που ζούσαν σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων όπου εργάζονταν. Τρεις άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατικό περιστατικό», το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ζήτησε από την Τεχεράνη να διερευνήσει το περιστατικό.

«Είναι ένα φρικιαστικό και απεχθές περιστατικό και το καταδικάζουμε απερίφραστα», δήλωσε μετά την είδηση η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουμτάζ Ζαχρά Μπαλόχ.

«Είμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να διερευνηθεί άμεσα το περιστατικό και να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

Ένταση μεταξύ Ιράν-Πακιστάν

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν καθώς ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πρεσβευτές του Πακιστάν και του Ιράν επέστρεφαν στις θέσεις τους αφού ανακλήθηκαν όταν οι γειτονικές χώρες αντάλλαξαν επιθέσεις με πυραύλους την περασμένη εβδομάδα με στόχο, όπως είπε, στόχους ένοπλων ομάδων.

«Τα σύνορα Ιράν-Πακιστάν δημιουργούν μια ευκαιρία για οικονομικές ανταλλαγές… και πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε ανασφάλεια», είπε ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι στον πρέσβη Μουντασίρ Τίπι καθώς έλαβε τα διαπιστευτήριά του το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Το Sistan-Baluchistan, μια από τις λίγες κυρίως σουνιτικές μουσουλμανικές επαρχίες στο Ιράν που κυριαρχείται από σιίτες, έχει δει επίμονες αναταραχές που περιλαμβάνουν διασυνοριακές συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών, αντάρτες από την εθνοτική μειονότητα των Μπαλούτσι και ένοπλες ομάδες.

Στις 18 Ιανουαρίου, το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε «στόχους μαχητών» στο Ιράν, δύο ημέρες αφότου το Ιράν είχε εξαπολύσει επιθέσεις στο έδαφός του.

Η Τεχεράνη είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την Jaish al-Adl, μια ομάδα που πραγματοποίησε μια σειρά φονικών επιθέσεων στο Ιράν τους τελευταίους μήνες. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2012 και περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα από το Ιράν ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Οι ιρανικές επιθέσεις, για τις οποίες το Πακιστάν είπε ότι σκότωσαν τουλάχιστον δύο παιδιά, προκάλεσαν έντονη επίπληξη από το Ισλαμαμπάντ, το οποίο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και εμπόδισε τον απεσταλμένο του Ιράν να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ.

Η Τεχεράνη κάλεσε επίσης τον επιτετραμμένο του Ισλαμαμπάντ για τις επιθέσεις στο Πακιστάν, οι οποίες είχαν σκοτώσει τουλάχιστον εννέα ανθρώπους.

Οι δύο χώρες, ωστόσο, ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν και ξεκίνησαν εκ νέου τις διπλωματικές αποστολές με τους δύο πρεσβευτές να επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα