ΑΘΗΝΑ
18:49
|
07.05.2024
Το θέμα της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι (Δ) και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το θέμα της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Μπανγκόκ σε συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μεταδίδει το TASS.

«Το λεγόμενο πρόβλημα της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θέτει τον υψηλότερο κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην πολιτική «Μία Κίνα» και στις διμερείς συμφωνίες. Ο Γουάνγκ Γι επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να κρατήσει τον λόγο της να μην υποστηρίζει το αυτονομιστικό αίσθημα στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν διοικείται από τη δική της διοίκηση από το 1949, όταν τα απομεινάρια των δυνάμεων του Κουομιντάγκ υπό τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ (1887-1975) κατέφυγαν στο νησί μετά την ήττα στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Έκτοτε, η Ταϊπέι διατηρεί τη σημαία και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της πρώην Δημοκρατίας της Κίνας, τα οποία υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα πριν έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και αυτή η θέση υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα