ΑΘΗΝΑ
07:59
|
27.04.2024
Η Κολομβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Αργεντινή, πίσω στην Μπογκοτά για διαβουλεύσεις.
«Αυτοί που μας επιτίθενται δεν έχουν ιδέα τι είναι ο κομμουνισμός ή τι είναι ο σοσιαλισμός», η αντίδραση του προέδρου της Κολομβίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αυτοί που μας επιτίθενται δεν έχουν ιδέα τι είναι ο κομμουνισμός ή τι είναι ο σοσιαλισμός», ανέφερε ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, χθες Παρασκευή, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Αργεντίνου ομόλογού του Χαβιέρ Μιλέι που τον αποκάλεσε «κομμουνιστή δολοφόνο».

Νωρίτερα, αντιδρώντας στην ασυνήθιστη διπλωματική επίθεση, η Κολομβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, από το Μπουένος Άιρες πίσω στην Μπογκοτά, για διαβουλεύσεις.

«Πιστεύουμε και θέλουμε τα μέσα παραγωγής να είναι στα χέρια του λαού, όχι του κράτους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, χωρίς να πει καν τοόνομα του Μιλέι, αναφερόμενος σε μια συζήτηση για το λιμάνι της Μπουεναβεντούρα.

«Είναι ένας δολοφόνος κομμουνιστής που καταστρέφει την Κολομβία», είχε πει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε Κολομβιανή δημοσιογράφο, ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής προκαλώντας στάλο.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας, εκφράζω την πιο έντονη διαμαρτυρία μου ενάντια στις ασεβείς και ανεύθυνες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αργεντινής», αντέδρασε από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Άλβαρο Λέιβα. «Τα λόγια του Προέδρου Μιλέι αγνοούν και παραβιάζουν τους βαθείς δεσμούς φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας που ενώνουν ιστορικά την Κολομβία και την Αργεντινή και που έχουν ενισχυθεί εδώ και δύο αιώνες», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη δήλωση.

Δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, μια εντελώς απροσδόκητη αντίδραση. Μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο τον εκλογών που τελικά κέρδισε ο Μιλέι, ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της σύγχρονης Κολομβίας, είχε καλέσει να υπερψηφιστεί ο αντίπαλός του, περονιστής Σέρτζιο Μάσα.

«Ο Μιλέι μας επιστρέφει στον Πινοσέτ και τον Βιντέλα», είχε αναφέρει θυμίζοντας τις στρατιωτικές δικτατορίες του Πινοσέτ στη Χιλή (1974-1990) και του Βιντέλα στην Αργεντινή (1976-1981). «Η Αργεντινή νίκησε τη βαρβαρότητα. Είναι η ώρα της ελπίδας. Διαλέγεις ανάμεσα στη βαρβαρότητα και την ελπίδα. Συγχαρητήρια στον λαό της Αργεντινής», είχε γράψει μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, που είχε βρει τον Μάσα στην πρώτη θέση, ενώ νωρίτερα, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ο Πέτρο είχε συγκρίνει τον Μιλέι με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα