ΑΘΗΝΑ
00:15
|
03.05.2024
«Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε τέτοια επιθυμία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Gazprom και η Naftogaz συμφώνησαν να επεκτείνουν τη ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας από το 2020 έως το 2024, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει αέριο στην Ευρώπη μέσω διαφόρων διαδρομών ακόμη και μετά τη λήξη της σύμβασης για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2024, αλλά δεν βλέπει ακόμη την επιθυμία να συζητηθεί αυτό το θέμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεχίσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και όχι μόνο κατά μήκος της τρέχουσας διαδρομής μέχρι το τέλος του 2024. Εάν η άλλη πλευρά θέλει να συνεχίσει, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε τέτοια επιθυμία», είπε στους δημοσιογράφους.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Gazprom και η Naftogaz συμφώνησαν να επεκτείνουν τη ρωσική διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας από το 2020 έως το 2024, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Η σύμβαση προβλέπει τη διαμετακόμιση 65 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2020 και 40 δις κυβικών μέτρων ετησίως από το 2021 έως το 2024. Η συμφωνία λειτουργεί υπό την προϋπόθεση «take or pay», που σημαίνει ότι τα τέλη διαμετακόμισης επιβάλλονται με βάση τον όγκο της δεσμευμένης χωρητικότητας, ακόμη και αν ο πραγματικός όγκος άντλησης είναι χαμηλότερος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Αλεξέι Τσερνίσοφ δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λήγει στα τέλη του 2024. Δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν τερματίζει τη σύμβαση τώρα μόνο λόγω των Ευρωπαίων εταίρων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα