ΑΘΗΝΑ
01:36
|
28.04.2024
Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια τίθεται θέμα επιστροφής των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στη Βρετανία.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη βάση το 2008, με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, εκτιμώντας πως η Ρωσία αποτελεί έναν εντεινόμενο κίνδυνο, αναφέρει σε ρεπορτάζ της, που αναπαράγουν σήμερα τα βρετανικά ΜΜΕ, η Telegraph, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικές κεφαλές, τρεις φορές ισχυρότερες από τη βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα, να «φιλοξενηθούν» στην βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Λέικενχιθ στο Σάφοκ της Ανατολικής Αγγλίας.

Αμερικανικοί πύραυλοι είχαν εγκατασταθεί ξανά στο παρελθόν στην ίδια βάση, αλλά απομακρύνθηκαν, το 2008, στα πλαίσια των τότε εκτιμήσεων για λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τώρα έγγραφα του Πενταγώνου που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αποκαλύπτουν συμβάσεις προμηθειών για επιστροφή τους.

«Παραμένει πάγια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ να μην επιβεβαιώνουν ούτε να αρνούνται την παρουσία πυρηνικών όπλων σε μια δεδομένη τοποθεσία», ήταν η επίσημη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, στις πληροφορίες που διέρρευσαν.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις πρόσφατες εκκλήσεις ανώτερων αξιωματούχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Πάτρικ Σάντερς, απερχόμενος επικεφαλής του βρετανικού στρατού, τόνισε ότι οι τάξεις του στρατού χρειάζεται να ενισχυθούν με τουλάχιστον 45.000 εφέδρους, προκειμένου η χώρα να είναι καλύτερα έτοιμοι για πιθανή σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η στρατιωτική θητεία θα παραμείνει εθελοντική.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κάρλος Ντελ Τόρο, ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, από την πλευρά του, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να «επανεκτιμήσει» το μέγεθος των ενόπλων του δυνάμεων δεδομένων «των απειλών που υπάρχουν σήμερα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα