ΑΘΗΝΑ
10:19
|
16.05.2024
ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Ιταλία διέκοψαν την χρηματοδότηση , μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για συμμετοχή εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Η UNRWA είναι βασική υπηρεσία αρωγής στον παλαιστινιακό θύλακα εν μέσω της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονα αντέδρασε η Χαμάς, στις κατηγορίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και έδωσε το έναυσμα για τον νέο γύρο κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Κάνοντας λόγο για «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των υπηρεσιών του ΟΗΕ, που παρέχουν βοήθεια στους πολιορκημένους της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς επεσήμανε τη σημασία των συγκεκριμένων υπηρεσιών για την ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού και την τεκμηρίωση «των εγκλημάτων της κατοχής».

Νωρίτερα, την Παρασκευή, τα Ηνωμένα Έθνη απέλυσαν 12 υπαλλήλους τους στη Λωρίδα της Γάζας και ξεκίνησαν έρευνα μετά από ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι βοήθησαν στο σχεδιασμό και συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Η UNRWA επαναλαμβάνει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο για τις αποτρόπαιες επιθέσεις», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας. «Οποιοσδήποτε υπάλληλος της UNRWA ενεπλάκη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Η UNRWA, που απασχολούσε πριν την έναρξη του πολέμου περί τους 13.000 εργαζόμενους στην περιοχή, έχει από καιρό αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι τροφοδοτεί την αντι-ισραηλινή δραστηριότητα στη Γάζα και συνεχίζει το έργο της ως η βασική υπηρεσία που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα εν μέσω της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάλληλοι του ΟΗΕ στην Λωρίδα της Γάζας, έχουν στοχοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατ’ επανάληψη, με συνέπεια περισσότεροι από 100 υπάλληλοι του Οργανισμού να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, τα περισσότερα θύματα που είχε ποτέ ο παγκόσμιος οργανισμός σε μία μόνο σύγκρουση.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος δωρητής της UNRWA, ανακοίνωσαν πως σταματούν προσωρινά τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά προβληματισμένες από τους ισχυρισμούς ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA μπορεί να είχαν εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ζήτησε «διεξοδική και ταχεία έρευνα» για τις κατηγορίες.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από το Ισραήλ, περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι «η UNRWA διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων βασικών τροφίμων, φαρμάκων, καταφυγίων και άλλης ζωτικής ανθρωπιστικής υποστήριξης».

Τις Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφασή τους ακολούθησαν ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιταλία, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και τόνισε ότι η Επιτροπή  βρίσκεται σε επαφή με την UNRWA και αναμένει ότι θα λάβει άμεσα μέτρα κατά των μελών του προσωπικού που εμπλέκονται.

«Η απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την βοήθεια προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους (UNRWA) συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο παροχής βοήθειας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χουσέιν αλ-Σέιχ.

«Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν την διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα»: Η Θεσσαλονίκη διαδηλώνει για την Παλαιστίνη

Υεμένη: Νέες επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ εάν συνεχιστεί η σφαγή στην Γάζα

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Κούβα: Καλεί τις ΗΠΑ να την αφαιρέσουν από τα κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα