ΑΘΗΝΑ
10:26
|
05.05.2024
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Φινλανδία έγιναν το Σάββατο οι τελευταίες χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους.
Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους που εισήλθαν στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα φτάνουν στην αποθήκη της UNRWA, στο Deir al Balah, στη Γάζα στις 21 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Φινλανδία έγιναν το Σάββατο οι τελευταίες χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA), μετά από ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της ενεπλάκη στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το Reuters.

Η UNRWA, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ, παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθειας σε Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Βοηθά περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο βοήθειας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς είχαν ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας βοήθειας αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στη διασυνοριακή επίθεση. Η υπηρεσία έχει ξεκινήσει έρευνα για αρκετούς υπαλλήλους που διέκοψαν τις σχέσεις τους μαζί τους.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινή εκστρατεία κατά της UNRWA και η μαχητική ομάδα της Χαμάς καταδίκασε τον τερματισμό των συμβάσεων εργαζομένων «με βάση πληροφορίες που προέρχονται από τον Σιωνιστικό εχθρό».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι σταματά προσωρινά τη χρηματοδότηση της UNRWA ενώ οι κατηγορίες εξετάζονταν και σημείωσε ότι το Λονδίνο είχε καταδικάσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως «ειδεχθή» τρομοκρατία.

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τη φρικτή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Φινλανδία είπε επίσης ότι ανέστειλε τη χρηματοδότηση.

Ο Χουσεΐν αλ-Σιχ, επικεφαλής του πολιτικού φορέα της Παλαιστινιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), είπε ότι η μείωση της στήριξης εγκυμονεί μεγάλους πολιτικούς κινδύνους και κινδύνους.

«Καλούμε τις χώρες που ανακοίνωσαν τη διακοπή της υποστήριξής τους προς την UNRWA να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους», είπε στο X.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα