ΑΘΗΝΑ
07:23
|
28.04.2024
Η κινεζική ακτοφυλακή έκανε «προσωρινές ειδικές ρυθμίσεις» για να επιτρέψει στις Φιλιππίνες να παραδώσουν προμήθειες σε στρατεύματα σε σκάφος-φυλάκιο σε έναν αμφισβητούμενο ύφαλο.
Μια σημαία των Φιλιππίνων κυματίζει από το BRP Sierra Madre, ένα ερειπωμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων που έχει προσαράξει από το 1999 και έγινε στρατιωτικό απόσπασμα των Φιλιππίνων στο αμφισβητούμενο Second Thomas Shoal, μέρος των νησιών Spratly, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 29 Μαρτίου 2014
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κινεζική ακτοφυλακή είπε ότι είχε κάνει «προσωρινές ειδικές ρυθμίσεις» για να επιτρέψει στις Φιλιππίνες να παραδώσουν προμήθειες σε στρατεύματα σε ένα γειωμένο σκάφος της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε έναν αμφισβητούμενο ύφαλο, αναφέρει το Reuters.

Η κινεζική ακτοφυλακή είχε προηγουμένως αναπτύξει σκάφη για να εμποδίσει τις αποστολές των Φιλιππίνων για να προμηθεύσει στρατεύματα στο μεταφορικό πλοίο, το οποίο έχει γίνει στρατιωτικό φυλάκιο στο Second Thomas Shoal, 190 χλμ. από το νησί Palawan των Φιλιππίνων.

Σε μια δήλωση στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat αργά το Σάββατο, η κινεζική ακτοφυλακή είπε ότι επέτρεψε τις απαραίτητες προμήθειες, αλλά και ότι θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στο Second Thomas Shoal και στα παρακείμενα ύδατα.

«Στις 21 Ιανουαρίου, ένα μικρό αεροσκάφος από τις Φιλιππίνες έριξε προμήθειες στο παράνομα πλωτό πολεμικό πλοίο», ανέφερε η ανακοίνωση του WeChat.

«Η κινεζική ακτοφυλακή παρακολούθησε την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, την έλεγξε και την αντιμετώπισε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς και έκανε προσωρινές ειδικές ρυθμίσεις για τις Φιλιππίνες για την αναπλήρωση των απαραίτητων καθημερινών προμηθειών», πρόσθεσε.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δείχνει μια γραμμή στους χάρτες της που κόβει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και της Ινδονησίας.

Έχει επανειλημμένα καλέσει τις Φιλιππίνες να αποσύρουν το πλοίο με βάση μια υπόσχεση που είπε ότι έδωσε η Μανίλα, αλλά ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ αρνήθηκε.

Το μήνυμα του Σαββάτου στο WeChat ανέφερε ότι τα «σχετικά μέρη» στις Φιλιππίνες παραπλάνησαν σκόπιμα τη διεθνή γνώμη και αγνόησαν τα γεγονότα, και αυτό δεν συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα