ΑΘΗΝΑ
03:05
|
01.05.2024
Η Ουγκάντα είπε ότι οι παρατηρήσεις της δικαστού Τζούλια Σεμπουτίντε δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της χώρας.
Η προεδρεύουσα δικαστής Julia Sebutinde (άνω σειρά, 2η Δ) και μέλη του δικαστηρίου παρευρίσκονται στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Charles Taylor στη Χάγη, 4 Ιουνίου 2007
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγκάντα έχει αποστασιοποιηθεί από μια γνώμη που έγραψε μία δικαστής από την Ουγκάντα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) που διαφωνεί με την απόφαση της επιτροπής στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ και είπε ότι οι παρατηρήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Ουγκάντα.

Η Τζούλια Σεμπουτίντε ήταν η μόνη δικαστής στο 17μελές πάνελ του ICJ που καταψήφισε και τα έξι μέτρα που υιοθέτησε το δικαστήριο σε μια απόφαση που διέταζε το Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας καθώς πολεμά τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η θέση που πήρε η δικαστής Σεμπουτίντε είναι η δική της ατομική και ανεξάρτητη γνώμη και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη θέση της κυβέρνησης της δημοκρατίας της Ουγκάντα», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Πρόσθεσε ότι η ανατολικοαφρικανική χώρα υποστήριξε τη θέση του Κινήματος των Αδεσμεύτων για τη σύγκρουση που υιοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα αυτόν τον μήνα.

Αυτή η θέση του NAM που περιέχεται σε έγγραφο που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής καταδίκαζε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ και τη δολοφονία αμάχων και ζητούσε επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το κίνημα ιδρύθηκε επίσημα το 1961 από χώρες που αντιτίθενται στην ένταξη σε κάποιο από τα δύο μεγάλα στρατιωτικά και πολιτικά μπλοκ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Πολλές από τις χώρες ήταν πρόσφατα ανεξάρτητες από τους αποικιακούς ηγεμόνες τους.

Η Σεμπουτίντε ήταν μία από τους δύο μόνο δικαστές που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις, ενώ 15 ψήφισαν υπέρ των έκτακτων μέτρων που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των όσων είχε ζητήσει η Νότια Αφρική στην υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα