ΑΘΗΝΑ
13:56
|
18.05.2024
11η επιτυχημένη εκτόξευση στο διάστημα για την Τεχεράνη.
Φωτογραφία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας του Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις νέους δορυφόρους ανακοίνωσε ότι έθεσε σε τροχιά το Ιράν, μία εβδομάδα μετά την πετυχημένη εκτόξευση του ερευνητικού δορυφόρου Soraya στο διάστημα, που κατήγγειλαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν με επιτυχία από τον δορυφορικό φορέα δύο σταδίων Simorgh (Phoenix), ο οποίος είχε πολλές αποτυχίες στο παρελθόν, και εκτοξεύτηκαν σε ελάχιστη τροχιά 450 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης.

Ο δορυφόρος Mahda, ο οποίος ζυγίζει περίπου 32 κιλά και αναπτύχθηκε από τη Διαστημική Υπηρεσία του Ιράν, έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάζει προηγμένα δορυφορικά υποσυστήματα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ενώ οι άλλοι δύο νανοδορυφόροι, Kayhan 2 και Hatef, ζυγίζουν λιγότερο από 10 κιλά ο καθένας και έχουν στόχο να δοκιμάσουν την τεχνολογία εντοπισμού θέσης.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξαν μια νυχτερινή εκτόξευση του πυραύλου Simorgh. Μια ανάλυση των λεπτομερειών του βίντεο από το Associated Press κατέληξε στο ενδεχόμενο η εκτόξευση να έλαβε χώρα στο διαστημικό λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί στην επαρχία Σεμνάν του Ιράν.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει το Ιράν για τέτοιες εκτοξεύσεις, λέγοντας ότι η τεχνολογία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα απαντήσει στις δυτικές ανησυχίες, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων και πυραύλων του γίνονται μόνο για πολιτικούς ή αμυντικούς σκοπούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα