ΑΘΗΝΑ
14:39
|
06.05.2024
Σε βάρος του οποίου εκκρεμούν έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος.
Τζέικομπ Ζούμα,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαγραφή από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ANC, αποφάσισε απόψε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος καθώς ο πρώην ηγέτης και (και επί εννιά χρόνια από το 2009 ως την παραίτησή του το 2018 λόγω σκανδάλων διαφθοράς) Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση νέου κόμματος, που το ονόμασε «Ασπίδα του Έθνους», «uMkhonto we Sizwe», (MK).

Ο Τζέικομπ Ζούμα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, κατηγορείται ακόμη πως έθεσε τα συμφέροντα διεφθαρμένων συνεργατών του πάνω από τα εθνικά συμφέροντα.

Ο νυν Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, τον αντικατέστησε το 2018 και διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει σε γενική «εκκαθάριση» των ηγετικών στελεχών του ANC.

Ο Τζέικομπ Ζούμα που είναι σήμερα 81 ετών ήταν στο  ANC από την ηλικία των 17 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πήρε το όνομα του νέου κόμματος που ίδρυσε από το κίνημα «uMkhonto we Sizwe» που ήταν η παραστρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα στον απόηχο της σφαγής στο Σάρπβιλ.Η αποστολή της ήταν να πολεμήσει ενάντια στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Σέρρες: 14χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για συστηματικό βιασμό

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα