ΑΘΗΝΑ
07:56
|
02.05.2024
Την ίδια στιγμή, η Αυστρία αναστέλλει και αυτή τη δική της χρηματοδότηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ.
UNRWA
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νορβηγία χαιρέτισε την έρευνα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σχετικά με την υποτιθέμενη ανάμειξη ορισμένων από το προσωπικό της στις επιθέσεις στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους μέσω της υπηρεσίας.

«Η Νορβηγία συνεχίζει την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό μέσω της UNRWA. Η διεθνής υποστήριξη για την Παλαιστίνη χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε στο X το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Νορβηγίας στην Παλαιστίνη, αναφερόμενο στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ή την UNRWA.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα «καταστροφική», είπε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ είναι η «σημαντικότερη ανθρωπιστική οργάνωση» στον πολιορκημένο θύλακα.

Μετά την ισραηλινή κατηγορία ότι ορισμένα από τα στελέχη της υπηρεσίας συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Ολλανδία αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

«Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του τι μπορεί να έχουν κάνει τα άτομα και του τι πρεσβεύει η UNRWA», είπε η Νορβηγία.

Πρόσθεσε ότι οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του οργανισμού στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την περιοχή διαδραματίζουν «κρίσιμο ρόλο» στη διανομή βοήθειας, τη διάσωση ζωών και τη διασφάλιση των βασικών αναγκών και δικαιωμάτων.

Ιρλανδία: «Δεν σκοπεύουμε να διακόψουμε τη χρηματοδότηση»

Η Ιρλανδία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον οργανισμό του ΟΗΕ καθώς ερευνά τους ισχυρισμούς για ανάμειξη ορισμένων από το προσωπικό της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά είπε ότι δεν θα διακόψει τη χρηματοδότηση για το έργο του οργανισμού στη Γάζα.

«Πλήρη εμπιστοσύνη στην απόφαση του @UNLazzarini (επικεφαλής της υπηρεσίας Philippe Lazzarini) να αναστείλει αμέσως το προσωπικό της @UNRWA που είναι ύποπτο για συμμετοχή στις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, για να διερευνήσει διεξοδικά και να δείξει μηδενική ανοχή στον τρόμο», έγραψε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μικάλ Μάρτιν στο X.

Είπε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες παρείχε σωτήρια βοήθεια σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και με απίστευτο προσωπικό κόστος με πάνω από 100 άτομα να σκοτωθούν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Η Ιρλανδία δεν σχεδιάζει να αναστείλει τη χρηματοδότηση για το ζωτικής σημασίας έργο της UNRWA στη Γάζα», υπογράμμισε ο Μάρτιν.

Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία παρείχε στην UNRWA 19,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα συνεχίσει την υποστήριξή της το 2024.

Η Αυστρία αναστέλλει τις πληρωμές προς την Παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ

Η Αυστρία αναστέλλει τις πληρωμές στην παλαιστινιακή υπηρεσία βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, UNRWA, εν αναμονή της πλήρους έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι υπάλληλοί της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε την UNRWA και τα Ηνωμένα Έθνη να διεξαγάγουν συνολική, ταχεία και πλήρη έρευνα για τους ισχυρισμούς», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Αυστρία ενώνει τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, στη διακοπή της χρηματοδότησης προς την υπηρεσία βοήθειας, μια κρίσιμη πηγή υποστήριξης για τους ανθρώπους στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα