ΑΘΗΝΑ
03:41
|
02.05.2024
Ο γγ του ΟΗΕ καλεί τη Δύση να συνεχίσει την στήριξη των υπηρεσιών αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
2 από τα συνολικά 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας εξαρτώνται από την UNRWA για την επιβίωσή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση για αναστολή χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αποτελεί «συλλογική τιμωρία» του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA), καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρότρυνε τα κράτη δωρητές να μην σταματήσουν την τόσο αναγκαία βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φελίπε Λαζαρίνι, δήλωσε «συγκλονισμένος» από την απόφαση των ΗΠΑ και μιας σειράς δυτικών χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ελβετία και Ιταλία) να αναστείλουν την χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, καθώς «ο λιμός πλησιάζει», όπως ανέφερε, στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από σχεδόν τέσσερις μήνες ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών, που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 26.000 νεκρούς.

Η Υπηρεσία, με τους 13.000 υπαλλήλους του στη Γάζα, είναι ο κύριος οργανισμός που βοηθά τον παλαιστινιακό πληθυσμό εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής, με περισσότερα από 2 από τα συνολικά 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού να εξαρτώνται από την UNRWA για την επιβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της στέγης, είπε ο Λαζαρίνι, προειδοποιώντας ότι το σύστημα παροχής βοήθειας κινδυνεύει να «καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή».

Την έκκληση του επικεφαλής της UNRWA στήριξε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας, σήμερα Κυριακή, τα κράτη δωρητές να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ. «Οι τρομερές ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών που εξυπηρετεί η Υπηρεσία πρέπει να καλυφθούν», τόνισε.

Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ που εμπλέκονται σε πράξεις «τρομοκρατίας» θα λογοδοτήσουν, τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί κάτω από ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις, δεν πρέπει να τιμωρηθούν».

Παρότι οι καταγγελίες του Ισραήλ για συμμετοχή 12 υπαλλήλων της UNRWA, στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, διερευνώνται από τον ΟΗΕ, το Τελ Αβίβ, συνεχίζει την εκστρατεία στοχοποίησης του Οργανισμού, με τον υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς να ζητά, χθες Σάββατο, την παραίτηση του Λαζαρίνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα