ΑΘΗΝΑ
15:36
|
21.06.2024
Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί η εταιρεία υπό εκκαθάριση καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Να τεθεί υπό εκκαθάριση ο γιγαντιαίος όμιλος ακινήτων της Κίνας Evergrande διέταξε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση ο κινεζικός όμιλος του τομέα των ακινήτων σε μεγάλη δυσχέρεια, Evergrande καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», απεφάνθη η δικαστής Λίντα Τσαν.

Η μετοχή του ομίλου Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση -απώλεσε πάνω από το 20% της αξίας της αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση- με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της. «Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του (…) Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζοντας πως ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Πριν από τη δικαστική απόφαση η αμερικανική «Wall Street Journal» είχε αναφέρει ότι οι πιστωτές της Evergrande στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο για την αναδιάρθρωση της, κι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επικείμενη ρευστοποίηση για την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Η εταιρεία εξελίχθηκε σε «βιτρίνα» της κρίσης ακινήτων στην Κίνα με χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Evergrande χρεοκοπούσε πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πλέον, το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ θα διορίσει πλέον εκκαθαριστή για τη μητρική εταιρεία. Ο εκκαθαριστής θα έχει την αρμοδιότητα να αναλάβει όλες τις θυγατρικές της Evergrande σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για να αποπληρώσει το χρέος της. Μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande έχει ήδη πουληθεί, κατασχεθεί από πιστωτές ή «παγώσει» από κινεζικά δικαστήρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Σον Σιου, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «λυπηρή», αλλά υπογράμμισε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγίου Πνεύματος: Πόσο αυξάνεται η αμοιβή για όσους εργάζονται 

Εκλογές στη Γαλλία: Η μάχη των ακραίων στη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο;

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 4 καταστήματα γνωστής αλυσίδας ρούχων-Δεν διαβίβαζαν αποδείξεις

Τάκης Θεοδωρικάκος: Απαραίτητη η συνεργασία για την αποκλιμάκωση των τιμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα