ΑΘΗΝΑ
05:38
|
28.04.2024
Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι υποστήριξε μαχητικές ομάδες που ευθύνονται για την επίθεση με τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.
Η βάση της επίθεσης ονομάστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους ως Πύργος 22
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν διέψευσε ότι εμπλέκεται σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση σε «ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν». Δεκάδες ήταν οι τραυματίες από την επίθεση εκτός από τους τρεις νεκρούς στρατιώτες. Είναι η πρώτη φορά που ένα χτύπημα στοχεύει αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Υπήρξαν και άλλες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, αλλά πριν από την Κυριακή 28/1 δεν είχαν υπάρξει θύματα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι υποστήριξε μαχητικές ομάδες που ευθύνονται για την επίθεση.

«Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή», έκρινε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σύμφωνα με το IRNA, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση».

«Είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, που ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου.

«Όπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε το πρωί της Κυριακής για την επίθεση από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και άλλους αξιωματούχους.

O Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε αυτό το – πρώτο θανατηφόρο- πλήγμα εναντίον των στρατευμάτων τους στην περιοχή έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμά ότι τουλάχιστον 34 στρατιωτικοί ενδέχεται να έχουν υποστεί πιθανή τραυματική εγκεφαλική βλάβη ενώ ορισμένοι από τους τραυματίες στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τη βάση καθώς έχρηζαν περαιτέρω νοσοκομειακής περίθλαλψης.

Λένε επίσης ότι το drone χτύπησε τους χώρους διαμονής, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των θυμάτων. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε σε βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αργότερα ονομάστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους ως Πύργος 22.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το drone χτύπησε τους χώρους διαμονής, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των θυμάτων.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε σε βάση στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αργότερα ο στόχος ονομάστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους ως Πύργος 22.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα