Ο μαζικός τουρισμός έχει μετατρέψει τη Φλωρεντία σε «πόρνη», δήλωσε η διευθύντρια ενός από τα μουσεία της πόλης, προκαλώντας τις αντιδράσεις της πολιτικής σκηνής της χώρας.
«Από τη στιγμή που μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο να ξαναγίνει παρθένα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σεσιλιέ Χόλμπεργκ, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, όπου φιλοξενείται ο Δαυίδ του Μικελάντζελο.
«Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μη συντριβεί από τον τουρισμό της», τόνισε σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα ιστορικός και διευθύντρια, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη «κανονικών καταστημάτων» στους δρόμους, καθώς είναι γεμάτοι με μαγαζιά που πουλούν σουβενίρ.
Ωστόσο, «είναι ήδη πολύ αργά», κατέληξε η ίδια, σύμφωνα με τη La Repubblica, προειδοποιώντας πως «αν δεν υπάρξει απόλυτο φρένο στους αριθμούς, δεν βλέπω πλέον καμία ελπίδα».
Αργότερα, το μουσείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία η Χόλμπεργκ ζητούσε συγγνώμη «για τη χρήση λάθος λέξεων για μια πόλη που αγαπώ». «Αυτό που ήθελα να πω είναι, πως η Φλωρεντία θα πρέπει να γίνει πρότυπο για όλη την Ιταλία ενός ολοένα και πιο συνειδητοποιημένου τουρισμού και όχι ευκαιριακού».
Ωστόσο, οι «σοβαρές και προσβλητικές για τη Φλωρεντία και ολόκληρη την Ιταλία» δηλώσεις της, όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, είχαν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο ίδιος προειδοποίησε πως «θα αξιολογήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες» στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Σημειώνεται, πως η εθνικιστική κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, έχει κατηγορηθεί πως επιδιώκει να προωθήσει περισσότερους Ιταλούς σε υψηλές θέσεις πολιτισμού, καθώς και περισσότερους ομοϊδεάτες.
Αν η Φλωρεντία ήταν μια πόρνη, «μήπως τότε οι Φλωρεντίνοι είναι τα παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες μιας πόρνης;» διερωτήθηκε σε πνεύμα δηκτικό η αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέσια Μπετίνι. Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, γερουσιαστής της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι η Χόλμπεργκ «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί».
Η Χόλμπεργκ γίνεται η τελευταία αξιωματούχος στην Ιταλία που εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουρισμού, ιδίως σε πόλεις όπως η Φλωρεντία, όπου στο ιστορικό κέντρο είναι τουρίστες κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, και η Βενετία.
Πέρυσι, η Βενετία, σε μια προσπάθεια ελέγχου του αριθμού επισκεπτών της και υπό την απειλή της UNESCO πως δεν αποκλείεται να χάσει τον περίβλεπτο τίτλο της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει ένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για τους τουρίστες, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο.