ΑΘΗΝΑ
16:32
|
06.05.2024
Στηλιτεύουν την απόφαση να επιτραπεί το Ισραήλ στον διαγωνισμό, παρά τα λουτρά αίματος που προκαλεί καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας.
Eurovision
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision  απαιτούν με ανοικτή επιστολή τους πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων νεκρών αμάχων που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ανοικτή επιστολή των καλλιτεχνών που δημοσιεύτηκε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, EBU, πως υιοθετεί ξεκάθαρα δύο μέτρα και δύο σταθμά που υπονομεύουν την αξιοπιστία του οργανισμού.

Η απάντηση της EBU  ήταν τουλάχιστον φαιδρή, καθώς ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν θα αποκλειστεί, επικαλούμενη… «το μη πολιτικό καθεστώς της εκδήλωσης». Ισχυρίστηκε δε πως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι διαγωνισμός «μεταξύ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι των κρατών».

Οι καλλιτέχνες από την άλλη θυμίζουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διαγωνισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στηλιτεύουν έτσι την απόφαση να επιτραπεί το Ισραήλ στον διαγωνισμό, παρά τα λουτρά αίματος που προκαλεί καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας:

«Το γεγονός ότι οι χώρες που τοποθετούν τους εαυτούς τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατα τα δεινά των θυμάτων».

Ανάμεσα στους χιλιάδες καλλιτέχνες που υπογράφουν είναι και πιο γνωστοί όπως οι Robyn και Fever Ray, το ντουέτο «First Aid Kit» και πρώην Σουηδοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision όπως οι Eric Saade και Malena Ernman, και η  μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας που είναι επίσης μητέρα της ακτιβίστριας για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ανάλογα αιτήματα έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες χιλιάδες άλλοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα γίνει από τις 7 ως τις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα