ΑΘΗΝΑ
20:47
|
04.05.2024
Ισλανδοί καλλιτέχνες ζητούν να πάρει το Ισραήλ μια γεύση από...Ρωσία.
Η Νόα Κιρέλ θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό του 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ακόμα μια φορά η Ισλανδία δείχνει την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό, με τους Ισλανδούς καλλιτέχνες να ζητούν την απόσυρση της ισλανδικής συμμετοχής από τον διαγωνισμό της Eurovision, που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 7 έως τις 11 Μαΐου του 2024, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοργάνωσης του διαγωνισμού να επιτρέψουν τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας (FTT), με επιστολή τους στο διοικητικό συμβούλιο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού της Ισλανδίας (RÚV), ζητούν να απέχει από τον διαγωνισμό η χώρα, μιας και το Ισραήλ δεν χρήζει της ίδιας αντιμετώπισης με την Ρωσία από την διοργανωτική αρχή.

Το διοικητικό συμβούλιο του FTT, ο σύλλογος συνθετών και στιχουργών, καλεί το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024, εκτός εάν το Ισραήλ αποκλειστεί από το διαγωνισμό υπό τους ίδιους όρους που ίσχυσαν για τη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό. Όλοι έχουμε χρέος να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και στις δολοφονίες αθώων αμάχων και παιδιών. Πάντα έχουμε την επιλογή να μην συνδέουμε το όνομά μας σε τέτοιες πράξεις, είτε ως άτομα, είτε ως κρατικοί θεσμοί. Οφείλουμε να μην συμμετέχουμε σε μία διοργάνωση που πάντα χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία μαζί με κράτη που ενεργούν με στρατιωτική ισχύ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία φέρνει το παλαιστινιακό ζήτημα στο προσκήνιο μέσω του διαγωνισμού της Eurovision, με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό του 2019, όπου τα μέλη του συγκροτήματος Hatari κατά την διάρκεια του Τελικού, σήκωσαν μπροστά στις κάμερες κασκόλ με την παλαιστινιακή σημαία.

Αντιδράσεις στη συμμετοχή του Ισραήλ και η απάντηση της διοργάνωσης

Την εναντίωση τους στη συμμετοχή του Ισραήλ στον επόμενο διαγωνισμό εξέφρασαν και πολλοί χρήστες του διαδικτύου, με το #BoycottEurovision2024 να κάνει την εμφάνιση του σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το X.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), παρά της έντονες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, εμμένει στην απόφαση της να συμμετάσχει το Ισραήλ, εκδίδοντας την εξής ανακοίνωση:

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη δήλωση που εξέδωσε η Ένωση για τα αίτια του αποκλεισμού της Ρωσίας πριν από περίπου 14 μήνες. Τότε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση είχε δηλώσει πως «Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής στον φετινό Διαγωνισμό θα οδηγήσει τον διαγωνισμό σε ανυποληψία».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα