ΑΘΗΝΑ
01:10
|
28.04.2024
Το Ισραήλ μετρά μεγάλες απώλειες στο πεδίο των συγκρούσεων με 10 νεκρούς στρατιώτες και στο πεδίο της διπλωματίας με τις επικρίσεις Μπάιντεν και ΟΗΕ.
Ο καιρός δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι έντονες βροχοπτώσεις φαίνεται να έχουν επηρεάσει τραγικά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας (12-13/12), καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες για όσους ζουν στις περιοχές.

Να σημειωθεί, ότι οι βροχές προέρχονται από τη βορειοανατολική Αφρική και κινούνται προς την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, οι βροχές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Γάζα και σήμερα (13/12), ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος βροχοπτώσεων και την επόμενη εβδομάδα.

Βαριές οι απώλειες και για τον στρατό του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε, ότι 10 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα χθες (12/12), καθιστώντας την ημέρα με τη μεγαλύτερη φονική ισχύ για τον στρατό από την έναρξη της χερσαίας επίθεσής του κατά της Χαμάς. Εννέα από τους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή τάγματος και συνταγματάρχη, πολεμούσαν στη Σατζάγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι έπεσαν θύματα συντονισμένης ενέδρας, ενώ συνολικά 115 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Στο X, ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του Ισραηλινού Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι επίσης πρώην αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, έγραψε ότι ο πόλεμος απαιτεί «ένα βαρύ, οδυνηρό και δύσκολο τίμημα».

Το Ισραήλ κατεδαφίζει παλαιστινιακά μνημεία στην Τζενίν

Το Ισραήλ έχει καταστρέψει δεκάδες αγάλματα και μνημεία, που χτίστηκαν για να τιμήσουν τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το πιο διάσημο ήταν το γλυπτό ενός αλόγου στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που οι κάτοικοι λένε ότι συμβόλιζε την αντοχή του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή ισραηλινές δυνάμεις περιβάλλουν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν. Έγιναν πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χτυπώντας σπίτι, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους στην παλιά πόλη της Τζενίν.

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα από τη Γενική Συνέλευση

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τρίτη (12/12) ψήφισμα που ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών.

Απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη τη επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (8/12), οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα και απηχούν το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους του καθώς συνεχίζει τον πόλεμο με τη Χαμάς

Το Ισραήλ δέχεται πίεση από πλευράς των πιο στενών συμμάχων του, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τους «βομβαρδισμούς στα τυφλά» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επικρατεί παράλυση, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ψήφισμα που δεν είναι πάντως νομικά δεσμευτικό.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ ως απόδειξη της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Όμως το κείμενο δεν καταδικάζει τη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, τη χειρότερη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, κάτι το οποίο στηλίτευσαν οι πρεσβευτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Παρότι μέγας υποστηρικτής του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε χθες Τρίτη με τρόπο άνευ προηγουμένου την ισραηλινή κυβέρνηση για την εναντίωσή της στη λύση «των δυο κρατών» και την προειδοποίησε πως χάνει διεθνή υποστήριξη.

Διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» πως το Ισραήλ χρειαζόταν να «αντιμετωπίσει» τη Χαμάς, αλλά, όπως προειδοποίησε, παρότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε εξαρχής τη στήριξη «της Ευρώπης» και «του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου», διατρέχει κίνδυνο «να χάσει αυτή την υποστήριξη με τους βομβαρδισμούς που κάνει στα τυφλά».

Στο Ισραήλ μεταβαίνουν τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Σάλιβαν θα υπογραμμίσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ πρόκειται να επισκεφθεί επίσης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομές σε Λίβανο και Συρία

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε εκ νέου θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολά στον Λίβανο, Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές αντιδρώντας σε εκτοξεύσεις ρουκετών και βολές ολμοβόλων, ανέφερε η ισραηλινή ΠΑ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ισραηλινά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν επίσης θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων, ανταποδίδοντας πυρά, πρόσθεσε. Η κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολά το 2006, εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα