ΑΘΗΝΑ
13:38
|
25.04.2024
Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση.
Ίλον Μασκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του Ίλον Μασκ εμφύτευσε τη τσιπάκι της σε άνθρωπο για πρώτη φορά την Κυριακή και ο ασθενής «αναρρώνει καλά», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), τη Δευτέρα.

Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα.

Η Neuralink άρχισε να «στρατολογεί» ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους το φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου. Ο Μασκ έγραψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy.

Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ταχύτητας », έγραψε ο Μασκ. «Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε.

Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ.

Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους. Ωστόσο, όπως διέρρευσε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου της Neuralink.

H Βανς έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια. Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε στη Neuralink, την οποία ο Μασκ συνίδρυσε το 2016 με μια επταμελή ομάδα επισημόνων και μηχανικών, έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους της συσκευής της που ο Μασκ έχει περιγράψει ως «Fitbit στο κρανίο σου».

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.

Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει εκκλήσεις προς την εταιρεία για περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Η αξία της εταιρείας ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τέσσερις νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας της εταιρείας, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν ότι προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε πιθήκους περιελάμβαναν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.

Ο Μασκ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Σεπτεμβρίου ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε από εμφύτευση τσιπ Neuralink». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία επέλεξε πιθήκους «στα τελευταία στάδια της ζωής τους» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους υγιείς.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα