ΑΘΗΝΑ
17:21
|
01.05.2024
Αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαίρετης κατασκευής σε πιλοτή πολυκατοικίας.
Πιλοτή πολυκατοικίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να κατεδαφιστούν πανελλαδικά όλες οι παράτυπες κατασκευές (από μπετόν, ξυλοκατασκευές, αλουμινοκατασκευές) σε ταράτσες, δώματα, εισόδους κτιρίων, πρασιές και ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών έκρινε σήμερα τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θεωρώντας αντισυνταγματική την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτές.

Οι σύμβουλοι του λεγόμενου «οικολογικού» πέμπτου τμήματος του ΣτΕ προτείνουν έτσι να πάει το θέμα στην Ολομέλεια ώστε να αποφανθεί σχετικά.

Εάν η Ολομέλεια υιοθετήσει τις θέσεις του πέμπτου τμήματος τότε αναμένεται πανελλαδικά μεγάλη αναστάτωση καθώς θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε πιλοτές και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων όλης της χώρας.

Αφορμή για το όλο θέμα έδωσε η προσφυγή κατά της νομιμοποίησης πιλοτής σε πολυκατοικία στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, μέρος της οποίας έγινε…διαμέρισμα και άλλο μέρος έγινε αποθήκη συνολικής επιφάνειας 38,88 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της αρχικής οικοδομικής άδειας. Στη συνέχεια οι μετατροπές που έγιναν στην πιλοτή υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 του 2010 ώσπου ένας από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας που είχε δύο διαμερίσματα αντέδρασε στις μετατροπές και έκανε καταγγελία στην Πολεοδομία.

Μετά από αυτοψία διαπιστώθηκαν οι δύο πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες ωστόσο είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 και ως εκ τούτου επιβλήθηκε μόνο πρόστιμο διατηρήσεως. Η ιδιοκτήτρια του ισογείου στη συνέχεια υπήγαγε (μετέφερε) τις αυθαίρετες κατασκευές στους μεταγενέστερους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, δηλαδή στους νόμους 4014/2011 και 4178/2013, και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο επήλθε νομιμοποίηση των επίμαχων αυθαίρετων κατασκευών.

Η καταγγελία στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων

Ο καταγγέλλων όμως υπήρξε ιδιαίτερα επίμονος αφού μετά και από αυτή την εξέλιξη  προσέφυγε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της ιδιοκτήτριας για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι παράνομες, καθώς έγιναν έπειτα από δικές της ενέργειες, χωρίς τη συναίνεση του ίδιου.

Η προσφυγή του απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι σύμφωνα με τον νόμο 4178/2013 υπάρχει πλειοψηφία των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ανάλογα με το ποσοστό που έχει ο καθένας για τις επίμαχες κατασκευές στην πιλοτή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών του ακινήτου άνω του 50%».

Και η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών

Ετσι, ο ιδιοκτήτης των δύο διαμερισμάτων προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών. Οι διοικητικοί εφέτες ακύρωσαν την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ, κρίνοντας ότι για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους απαιτείται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών και όχι μόνο της πλειοψηφίας αυτών. Η δικαστική διένεξη οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η ιδιοκτήτρια του ισογείου κατέθεσε έφεση.

Τελικά, ομόφωνα, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Μουργιά) με την υπ’ αριθμ. 91/2024 απόφασή του αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 11 παράγραφος 1 (περίπτωση 1 υποπερίπτωση i) του νόμου 4178/2013 που προβλέπει ότι «κάθε αυθαίρετη κατασκευή που καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο ακινήτου (…) εξαιρείται της κατεδαφίσεως υποχρεωτικώς, με την υποβολή δηλώσεως από τον ενδιαφερόμενο, χωρίς να ερευνάται εάν αντίκειται στους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δομήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου και αν υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα