ΑΘΗΝΑ
23:41
|
05.05.2024
Δικαστήριο επέβαλε στην εταιρία να καταβάλλει αποζημιώσεις σε 49χρονο Αμερικανό αγρότη που έπαθε καρκίνο των λεμφαδένων από το Roundup.
Το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, Roundup, έχει κατηγορηθεί για χιλιάδες κρούσματα καρκίνων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Πενσυλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ επέβαλε στην εταιρία βιοχημικών αγροτικών ζιζανιοκτόνων Monsanto του γερμανικού κολοσσού Bayer να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον 49χρονο αγρότη Τζον Μακίβισον που διαγνώστηκε με καρκίνο εξαιτίας της 20ετούς χρήσης προϊόντων της εταιρίας.

Ο Τζον Μακίβισον που διαγνώστηκε με καρκίνο των λεμφαδένων (Non-Hodgkin lymphoma) πήγε στα δικαστήρια την Monsanto πιστεύοντας πως η πολυετής χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundupτου προκάλεσε καρκίνο.  Στο πλευρό του είχε το δικηγορικό γραφείο  Kline & Specter που κατάφερε να αποδείξει στο δικαστήριο πως ο αγρότης αρρώστησε από την πολυετή χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Το δικαστήριο μεταξύ άλλων αποφάνθηκε πως το Roundup, που κυκλοφορεί και στην ΕΕ με τις «ευλογίες» της Κομισιόν, είναι «ελαττωματικό προϊόν που προκαλεί καρκίνο». Αποφάνθηκε επίσης πως η εταιρία Monsanto έδειξε αμέλεια και παρέλειψε να ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύει η πολυετής χρήση του προϊόντος στην ανθρώπινη υγεία.

Ο αγρότης Τζον Μακίβισον που μήνυσε την Monsanto

Η Bayer που απέκτησε την κακόφημη εταιρία αγροτοβιομηχανικών προϊόντων  Monsanto το 2018 ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση ευελπιστώντας πως θα μείνει ατιμώρητη και θα γλιτώσει την αποζημίωση των 2,25 δις. δολαρίων.

Το 2015 έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε επισημάνει πως το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto είναι καρκινογόνο καθώς το βασικό συστατικό του, η γλυφοσάτη, προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά, το 2020 η ομοσπονδιακή Αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, (ΕΡΑ), «ξέπλυνε» την Monsanto αναφέροντας σε σχετική έκθεση πως δεν εντόπισε «κινδύνους ή ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία από τη χρήση του προϊόντος» και πως το χημικό γλυφοσάτη «είναι απίθανο να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο» παρά τις χιλιάδες περιπτώσεις Αμερικανών αγροτών που ανέπτυξαν καρκίνο από την πολυετή χρήση του προϊόντος.

Πάντως εδώ και μερικά χρόνια η Bayern  αναγκάστηκε να πληρώσει πάνω από 10 δις. δολάρια σε αποζημιώσεις χιλιάδων καρκινοπαθών που έκαναν χρήση των προϊόντων της  Monsanto  και κέρδισαν τις προσφυγές εναντίον της στα δικαστήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα