ΑΘΗΝΑ
16:06
|
04.05.2024
Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιήσει την ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά πιστεύουν ότι οι μαχητές είχαν την υποστήριξη του Ιράν.
Στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα δεν φοβάται τον πόλεμο με τις ΗΠΑ, την στιγμή που το Πεντάγωνο εξετάζει τον τρόπο που θα απαντήσει στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία, από επίθεση με drone.

Ο γενικός διοικητής του IRGC, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε: «Ακούμε ορισμένες απειλές από Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με στόχευση του Ιράν. Τους απαντάμε ότι μας δοκιμάσατε και γνωριζόμαστε καλά. Δεν αφήνουμε καμία απειλή αναπάντητη. Δεν αναζητούμε πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότερες πολιτοφυλακές στο Ιράκ πιθανώς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, της ομάδας που κατηγορείται για τη θανατηφόρα επίθεση με drone στη βάση των ΗΠΑ την Κυριακή. Αναμένεται να αναστείλουν τις επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων, ώστε να αποτραπεί μια επικείμενη αμερικανική επίθεση. Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ, το πιο ισχυρό μέλος της οργάνωσης Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, ανακοίνωσε την απόφαση την Τρίτη.

«Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων ασφαλείας μας κατά των δυνάμεων κατοχής για να αποφύγουμε οποιαδήποτε αμηχανία για την ιρακινή κυβέρνηση», έγραψε στον ιστότοπό της, ενώ τόνισε πως οι πράξεις της δεν επηρεάζονται από το Ιράν.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Τα αδέρφια μας στην Αντίσταση, ειδικά στην Ισλαμική Δημοκρατία, δεν γνωρίζουν καν τη φύση των τζιχάντ/στρατιωτικών επιχειρήσεων μας. Πολλές φορές μάλιστα είχαν αντιρρήσεις στην [απόφασή μας για] κλιμάκωση κατά των Αμερικανών στο Ιράκ και τη Συρία».

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, μετέβη στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντικαταστάτης του USS Dwight D Eisenhower, το οποίο πρόκειται να ολοκληρώσει την περιπολία του, αν και το πότε δεν έχει προσδιοριστεί.

Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε πως θα απαντήσει στην επίθεση στην Ιορδανία, αν και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ταυτοποιήσει τη συγκεκριμένη ομάδα που επιτέθηκε στην αμερικανική βάση, αλλά πως πιστεύουν ότι οι μαχητές είχαν την υποστήριξη του Ιράν.

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και βρετανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμίν Χαγιάν, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των Χούθι έβαλαν κατά του USS Gravely αργά την Τρίτη. «Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά [Θάλασσα]… θα στοχοποιηθούν στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας της χώρας μας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα