ΑΘΗΝΑ
12:05
|
01.05.2024
Η οργάνωση με έδρα το Ιράκ επιδιώκει μια αποκλιμάκωση, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει την απάντηση στο φονικό χτύπημα στην Ιορδανία.
Έχει αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από 150 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 7 Οκτωβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή της να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά αμερικανικών στόχων, ανακοίνωσε η ιρακινή οργάνωση Καταΐμπ Χεζμπολάχ, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει την απάντησή της στην πρόσφατη επίθεση με drone σε αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η προσπάθεια της Καταΐμπ Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από 150 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 7 Οκτωβρίου να αποκλιμακώσει την κατάσταση, σχετίζεται με το γεγονός ότι «δεν επιθυμεί να εκθέσει την ιρακινή κυβέρνηση».

Σε δήλωσή του χθες Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας της Καταΐμπ Χεζμπολάχ Αμπού Χουσεΐν αλ-Χαμιντάουι, σημείωσε ότι πολλοί από τους συμμάχους της οργάνωσης, ιδιαίτερα το Ιράν «αντιτίθενται στην πίεση και την κλιμάκωση κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ και τη Συρία», προσθέτοντας πως μετά την διακοπή των επιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους η οργάνωση θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τον λαό της Γάζας «με άλλους τρόπους».

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ανακοίνωση και σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια «κλιμακωτή απάντηση» στην επίθεση της Κυριακής.

Μιλώντας χθες Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνέδεσε τις επιθέσεις με το Ιράν. «Τους θεωρώ υπεύθυνους με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα στους ανθρώπους που το έκαναν», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν επιθυμεί «ένα ευρύτερο πόλεμο» στην περιοχή.

Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών ζητούν χτυπήματα εντός του Ιράν.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να χτυπήσει σημαντικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν, όχι μόνο ως αντίποινα για τη δολοφονία των δυνάμεών μας, αλλά και ως αποτρεπτικό στοιχείο ενάντια σε μελλοντική επιθετικότητα», ενώ σε απευθείας χτύπημα κατά ιρανικών στόχων κάλεσε και ο Ρότζερ Γουίκερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα