ΑΘΗΝΑ
17:40
|
30.04.2024
Στελέχη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορούνται για κατασκοπεία και παροχή πληροφοριών στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Υπό έρευνα ο γιος του πρώην προέδρου.
Ο Λούλα, πρόεδρος της Βραζιλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέλυσε τον αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και τέσσερις επικεφαλής τμημάτων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τους ισχυρισμούς ότι η υπηρεσία πληροφοριών, η ABIN, κατασκόπευε παράνομα τους εχθρούς του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο βουλευτής, Αλεσάντρο Μορέτι, κατηγορείται ότι παρέδωσε πληροφορίες στον πρώην αφεντικό του Abin, Αλεσάντρε Ραμαγκέμ, πολιτικό του κόμματος του Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου υποστηρίζει ότι αυτός και η οικογένειά του διώκονται.

Ο Λούλα απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δίνει εντολές στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά την Πέμπτη, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποσφράγισε έγγραφα στα οποία η υπηρεσία πληροφοριών κατηγορήθηκε για παρακολούθηση βασικών πολιτικών και δικαστικών προσωπικοτήτων που επικρίνουν τον πρώην πρόεδρο.

Μεταξύ των φερόμενων ως στόχων της παράνομης υποκλοπής ήταν τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ένας πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου της Βραζιλίας.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεσάντρε ντι Μοράες, δήλωσε ότι η αστυνομία εντόπισε τον γιο του κ. Μπολσονάρου, τον Κάρλος, ως μέρος του «πολιτικού πυρήνα» που είναι ύποπτος ότι διέταξε την παράνομη κατασκοπεία.

Ο δικαστής ενέκρινε επιδρομές τη Δευτέρα στο σπίτι και τα γραφεία του Κάρλος, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο δικηγόρος του Κάρλος Μπολσονάρου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ερεύνησε το γραφείο και το σπίτι του κ. Ραμπαγκέμ, ο οποίος αρνήθηκε ότι έκανε αδικήματα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούσε ισραηλινό λογισμικό γνωστό ως FirstMile για να παρακολουθεί παράνομα κινητά τηλέφωνα.

Ο βετεράνος αριστερός Λούλα κέρδισε οριακά τον Μπολσονάρου, έναν ακροδεξιό πολιτικό, σε έναν τεταμένο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου 2022.

Αυτή η τελευταία έρευνα προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα νομικά προβλήματα του Μπολσονάρου, στον οποίο έχει απαγορευτεί να είναι υποψήφιος για την προεδρική θητεία για τα προσεχή οκτώ χρόνια, αφού έθεσε αβάσιμες αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα