ΑΘΗΝΑ
17:08
|
06.05.2024
Εναπόκειται στον ίδιο να αξιολογήσει τις πιθανές συνέπειες λόγω του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λέει ο πρόεδρος Λούλα.
Χειραψία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Λούλα στη Μόσχα το 2010
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Βραζιλίας θα προσκαλέσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα το 2024, παρόλο που η Μπραζίλια αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Το αν θα έρθει ή όχι ο Πούτιν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά θα προσκληθεί και μένει σε εκείνον να αξιολογήσει τις πιθανές συνέπειες λόγω της υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», ανέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Correio Brasiliense.

Η σύνοδος κορυφής της G20 αναμένεται να διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βραζιλία, η οποία ανέλαβε την προεδρία της ομάδας την 1η Δεκεμβρίου, πέντε μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις οποίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Πούτιν και την Ρωσίδα επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, με την κατηγορία της «αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών» από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η τελευταία φορά που ο Πούτιν συμμετείχε αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της G20 ήταν το 2019 στην Ιαπωνία. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στις συναντήσεις της ομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης το 2020 και το 2021, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκπροσώπησε τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής του 2022 στην Ινδονησία και στη σύνοδο κορυφής του 2023 στην Ινδία. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν παρακολούθησε μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G20 που διοργάνωσε το Νέο Δελχί τον Νοέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα