ΑΘΗΝΑ
05:16
|
06.05.2024
Με εικονικό οικοδεσπότη την Ινδία, θα συζητηθούν πολλά οικονομικά θέματα, αλλά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Γάζα.
Βλάντιμιρ Πούτιν στη G20
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο της έντασης στη Μέση Ανατολή και της 4ήμερης κατάπαυσης του πυρός με ανταλλαγή αιχμαλώτων στη Γάζα, μια μεγάλη συγκέντρωση, έστω και διαδικτυακή, παγκόσμιων ηγετών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, με την σύνοδο της G20, των μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Με εικονικό οικοδεσπότη την Ινδία και αξιοσημείωτη τη συμμετοχή, για πρώτη φορά μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντηση θα συζητηθούν πολλά θέματα με βασικό την οικονομική ανάπτυξη, αλλά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην κατάσταση στη Γάζα.

Αντιθέτως στην εικονική σύνοδο δεν αναμένεται να συμμετέχει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που όπως ανακοινώθηκε θα εκπροσωπηθεί – όπως έγινε και στην προηγούμενη σύνοδο τον Σεπτέμβριο – από τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κιάνγκ. «Η Κίνα ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να συγκεντρώσει συναίνεση και να στείλει ένα θετικό μήνυμα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απών θα είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λόγω της γιορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως θα είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» έστω και μέσω οθόνης ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό, μετά την τελευταία ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τους ισχυρισμούς τού Καναδού πρωθυπουργού για εμπλοκή του Νέου Δελχί στην δολοφονία του αυτονομιστή Χαλιστάνι Χάρντιπ Νιτζάρ στις 18 Ιουνίου στη Βρετανική Κολομβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα