ΑΘΗΝΑ
21:26
|
06.05.2024
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη κοινή στάση μεταξύ των κρατών για την ανάγκη μιας «μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης» στο μακροχρόνιο Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών των κρατών-μελών των BRICS, μεσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνη.

«Η στάση της Ρωσίας είναι συνεπής και δεν αλλάζει λόγω των συνθηκών. Προτρέπουμε την διεθνή κοινότητα να ενωθεί έτσι ώστε να μειωθούν οι εντάσεις, να διασφαλιστεί η κατάπαυση πυρός και να βρεθεί μια πολιτική λύση στη διαμάχη.» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ηγέτες.

«Τα κράτη μέλη των BRICS και οι χώρες τις ευρύτερης περιοχής θα μπορέσουν να παίξουν έναν ρόλο-κλειδί. Για αυτό είναι και τόσο σημαντική η συμμετοχή των ομολόγων μας από τη Μέση Ανατολή σε αυτή τη διάσκεψη, τους οποίους και καλέσαμε να ενταχθούν στον σχηματισμό BRICS νωρίτερα μέσα στο έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών της Μέσης Ανατολής, τους συνεχάρη «για τις προσπάθειες τους να βελτιώσουν την κατάσταση , μέσω της Ειρηνευτικής Συνόδου Κορυφής στην Αίγυπτο και την Αραβο-Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής στη Σαουδική Αραβία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη κοινή στάση μεταξύ των κρατών για την ανάγκη μιας «μακροχρόνιας και βιώσιμης λύσης» στο μακροχρόνιο Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάγκη κατέστη φανερή «στο ψήφισμα κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ αναφορικά με την ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» χαρακτηρίζοντας την απόφαση θετική, αν και δεν αφορά κατάπαυση διαρκείας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, για την απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από την Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου.

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε επίσης την ανάγκη επίτευξης ειρήνης στην περιοχή έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση των συγκρούσεων, δηλώνοντας πως «είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την ένταξη άλλων κρατών στον πόλεμο έτσι ώστε να μην διευρυνθεί το μέτωπο» αλλά και «να διασφαλίσουμε την εύθραυστη διαθρησκευτική ειρήνη».

Η κοινή στάση των κρατών έγινε φανερή και από τις δηλώσεις των ηγετών που συμμετείχαν στην διάσκεψη, με κοινό αίτημα την κατάπαυση πυρός, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της λύσης των δύο κρατών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του «εγκλήματα πολέμου» άλλα και «γενοκτονία».

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», τόνισε, ζητώντας επίσης την ανάπτυξη μιας ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη «χωρίς μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα» καλώντας και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παύσουν οι θάνατοι αμάχων.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε πως χωρίς τη λύση των δύο κρατών «δεν θα μπορέσει να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην Παλαιστίνη». Ζήτησε ακόμα να παύσουν να εξάγονται όπλα στο Ισραήλ από τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα