ΑΘΗΝΑ
09:35
|
03.05.2024
Παράλληλα καλεί σε στάση εργασίας την Πέμπτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει παράνομες αναθέσεις δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικά ασθενοφόρα.

«Μια σειρά από Διοικήσεις Νοσοκομείων όπως τελευταία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αναθέτουν σε ιδιωτικά ασθενοφόρα τις δευτερογενείς διακομιδές. Δηλαδή την μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο στο σπίτι τους», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Τονίζει πως οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνονται κατά πολύ και ταυτόχρονα υπάρχουν κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς. «Απορούμε πως επιτρέπεται σε Δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία να παρανομούν καθότι υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα».

Η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλίνες ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους. «Και όμως, παράνομα, οι άδειες ασθενοφόρων υπενοικιάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος μέσω των νοσοκομείων παρανομεί» σημειώνει.

Η λύση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι «η σύσταση των θέσεων των οδηγών στα νοσοκομεία οι προσλήψεις οδηγών, προκειμένου τα ίδια τα νοσοκομεία να πραγματοποιούν τις δευτερογενείς διακομιδές». Τέλος, σημειώνει πως «Ήδη, νοσοκομεία έχουν συστήσει την εν λόγω υπηρεσία και αναλαμβάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές (πχ. Άρτα)».

Στάση εργασίας την Πέμπτη – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων που εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση, οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, για αύριο, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει έως τη λήξη του ωραρίου, με την Ομοσπονδία να καταγγέλλει ότι 6.000 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους είναι ενεργές, καθότι «ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους».

«Εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024», τονίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Οι εργολάβοι σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των Νοσοκομείων στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο. Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε Νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους».


Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα