ΑΘΗΝΑ
03:36
|
04.05.2024
Η νέα εκπομπή θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού για θέματα ταμπού, όπως οι περίοδος και το να είσαι γυναίκα στην πολιτική.
Μέλη της Bilan, της Η μοναδικής αποκλειστικά γυναικείας δημοσιογραφικής ομάδας της Σομαλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μοναδική αποκλειστικά γυναικεία δημοσιογραφική ομάδα της Σομαλίας, η Bilan, ξεκινά την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή επικαιρότητας της χώρας που θα παρουσιάζεται από γυναίκα.

Η άδεια για την μετάδοση της εκπομπής δόθηκε ύστερα από ένα επιτυχημένο πιλοτικό επεισόδιο τον Δεκέμβριο, όπου τα μέλη του πάνελ συζήτησαν για την εκπαίδευση στα σχολεία αναφορικά με την περίοδο.

Η αντίδραση των τηλεθεατών στο επεισόδιο ήταν θετική στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σύμφωνα με την παρουσιάστρια, Νάιμα Σαϊντ Σαλάχ, μιας και έφερε στην δημοσιότητα τα προβλήματα που προκαλεί στα κορίτσια η τρομερή έλλειψη πληροφοριών γύρω από το σώμα τους.

«Μια νεαρή γυναίκα στο κοινό μοιράστηκε μαζί μας τη δική της εμπειρία. Θυμήθηκε ακριβώς την ώρα και την ημέρα που άρχιζε η περίοδός της γιατί δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Νόμιζε ότι πέθαινε. Μόνο αφού της εξήγησε τι συμβαίνει η μεγαλύτερη αδερφή της, κατάλαβε», ανέφερε η Σαλάχ.

Φωτογραφία από το πιλοτικό επεισόδιο της εκπομπής

«Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν για τις περιόδους ως κορίτσια. Ακόμα και οι μητέρες μας δεν το συζητούν. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ταμπού, αλλά είναι ένα γεγονός, υπάρχει και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», εξήγησε η παρουσιάστρια, δηλώνοντας περήφανη που έφερε το θέμα της έμμηνου ρύσης στον δημόσιο διάλογο.

Την εκπομπή χαιρέτησαν και εκπαιδευτικοί, με τον διευθυντή ενός σχολικού συγκροτήματος στο Μογκαντίσου να δηλώνει: «Δεδομένης της έλλειψης γυναικών δασκάλων στον τομέα της εκπαίδευσης, τα νεαρά κορίτσια συχνά δυσκολεύονται με την έναρξη της περιόδου τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτή η συζήτηση υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της κοινότητας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, ιδιαίτερα στην αρχή της εφηβείας».

Η εκπομπή, η οποία σκοπεύει να ασχοληθεί με ορισμένα θέματα ταμπού, θα είναι επίσης το πρώτο πρόγραμμα στη τηλεόραση της χώρας που το πάνελ θα καλύπτεται κατά 50% από γυναίκες και το πρώτο που θα θίγει επίμαχα θέματα, όπως το πρόβλημα της έλλειψης γυναικών δασκάλων στα σχολεία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να μπουν στην πολιτική, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ξεκινώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, το μηνιαίο πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο σε μορφή με την βρετανική εκπομπή «Question Time» του BBC, περιοδεύοντας σε μέρη σε όλη τη χώρα και προσκαλώντας τα μέλη του κοινού να λάβουν μέρος.

Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας είναι ανδροκρατούμενος, με έντονη εστίαση στην πολιτική. Και τα έξι ιδρυτικά μέλη του Bilan δήλωσαν πως έχουν υποστεί διακρίσεις και παρενοχλήσεις στην καριέρα τους. Τονίζουν πως το δίκτυο δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε γυναίκες έναν ασφαλή χώρο για να πουν τις ιστορίες τους και για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα υποαναφερόμενων ιστοριών, συμπεριλαμβανομένων των Σομαλών που ζουν με τον ιό HIV, της κακοποίησης παιδιών και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα