ΑΘΗΝΑ
05:49
|
21.06.2024
Την πρόταση θα καταθέσει στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. ο Νίκος Δένδιας.
Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη, τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία φέρονται να διεκδικούν την θέση του επικεφαλής στην επιχείρηση Aspides της Ε.Ε. που αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο ανώτερο Ευρωπαίο Αξιωματούχο.

Το σκέλος της είδησης, όσο αφορά στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας.

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης επιβεβαίωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση και πού θα είναι η έδρα της.

«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα παρεμποδίσει την αποστολή, ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη, για να μην παρεμποδιστεί η δημιουργία της αποστολής», τόνισε, καθώς η απόφαση δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολη ή ομόφωνη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του προσωπικού που απαιτείται για τη συγκρότηση της αποστολής, με μέσα και άνδρες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαθέσουν τα τρία πλοία και αριθμό αεροσκαφών που ζήτησε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. να μεταβούν στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Η καταστροφή που έρχεται και οι βαρύτατες ευθύνες Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, αντιπολίτευσης

Κομισιόν: Η απειλή Νασράλα κατά της Κύπρου είναι απειλή εναντίον της Ε.Ε.

Καναδάς: Καταχωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα