ΑΘΗΝΑ
05:53
|
05.05.2024
Άλλαξε γνώμη ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις πιέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας και την άρνηση των υποψήφιων διαδόχων του Βαλέρι Ζαλούζνι.
Δεν άρεσαν στον Ζελένσκι οι εκτιμήσεις του αρχιστράτηγού του για την κατάσταση στο μέτωπο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε υποχώρηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και την άρνηση όλων των υποψήφιων στρατηγών να αναλάβουν καθήκοντα.

Όπως αναφέρουν οι Times, όλα ξεκίνησαν προχθές Δευτέρα, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Βαλέρι Ζαλούζνι, ανέφερε ότι η πραγματική κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου δεν είναι τόσο θετική όσο οι προεδρικοί σύμβουλοι αναφέρουν.

Η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν να του προτείνει να παραιτηθεί και μετά την άρνησή του δήλωσε την πρόθεσή του να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την απομάκρυνσή του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζαλούζνι, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς όχι μόνο στις τάξεις του στρατεύματος και κάποιοι ισχυρίζονται πως έχει και πολιτικές φιλοδοξίες, επέστρεψε στη συνέχεια στο γραφείο του και ενημέρωσε τους υφισταμένους του για την απόλυσή του. «Μαζεύω τα πράγματά μου», φέρεται να τους είπε, αλλά η εξέλιξη ήταν τελικά διαφορετική.

Όπως αναφέρουν οι Times, ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να επανεξετάσει την απόφασή του μετά από πιέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές για πιθανή απομάκρυνση του Ζαλούζνι.

Στην απόφασή του συνέβαλε και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (GUR), Κίριλ Μπουντάνοφ και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ουκρανικού στρατού Αλεξάντερ Σίρσκι, που φέρονταν ως διάδοχοι για τη θέση του επικεφαλής του στρατού, αρνήθηκαν να αναλάβουν την θέση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα