ΑΘΗΝΑ
09:13
|
03.05.2024
Υπεξαίρεση ύψους 40 εκ. δολαρίων, από παραγγελία για 100 χιλιάδες βλήματα όλμων που δεν παραδόθηκαν ποτέ, αποκάλυψε έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Φωτ.: Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ακόμα περίπτωση διαφθοράς αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αποκάλυψαν έρευνες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Για την υπόθεση, που αφορά σε αγορά πυρομαχικών αξίας περίπου 40 εκ. δολαρίων, ερευνώνται πέντε ανώτερα στελέχη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και ένας προμηθευτής όπλων.

Πρόκειται για τον πρώην και τον νυν επικεφαλής του Τμήματος Στρατιωτικής και Τεχνικής Πολιτικής, Ανάπτυξης Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Άμυνας, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον εμπορικό διευθυντή της Lviv Arsenal και έναν συνεργό τους, εκπρόσωπο ξένης εταιρείας.

Ένας από τους υπόπτους συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα και βρίσκεται υπό κράτηση, ανέφερε η SBU, ενώ ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα κλεμμένα κεφάλαια κατασχέθηκαν και θα επιστραφούν στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον Αύγουστο του 2022, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά παρτίδας 100 χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού με την Lviv Arsenal, προμηθευτή όπλων. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Άμυνας μετέφερε ολόκληρο το ποσό που προέβλεπε η σύμβαση στους λογαριασμούς της εταιρείας.

Μετά την πληρωμή, η διοίκηση της Lviv Arsenal μετέφερε μέρος των χρημάτων στον ισολογισμό μιας ξένης εμπορικής εταιρείας που έπρεπε να παραδώσει τα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έστειλε ούτε ένα βλήμα πυροβολικού και μετέφερε τα κεφάλαια σε λογαριασμούς άλλης συνδεδεμένης εταιρείας στα Βαλκάνια. Το υπόλοιπο ποσό παρέμεινε στους λογαριασμούς της Lviv Arsenal σε τράπεζα του Κιέβου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα