ΑΘΗΝΑ
06:37
|
28.04.2024
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ «ξεκλειδώνει» 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό πρόγραμμα των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αργεντινή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εθνικό Επιμελητήριο Εφέσεων Εργασίας της Αργεντινής κήρυξε τη συνταγματική ακυρότητα της εργασιακής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται από τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι στο Διάταγμα Αναγκαιότητας και Επείγοντος (DNU) που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι δήλωσε ότι ο Μιλέι θα ασκήσει έφεση για αυτήν την απόφαση σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για να προσλάβουν οι εταιρείες και για να υπάρξει μια πολύ πιο φιλική αγορά εργασίας και για τα δύο μέρη», είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει μια πρόταση υπέρ των εταιρειών που έχει απορριφθεί σθεναρά από τον πληθυσμό στους δρόμους.

Το Εργατικό Επιμελητήριο έκρινε ότι τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που σχετίζονται με την εργασία είναι αντίθετα με όσα ορίζει το Σύνταγμα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η εκτελεστική εξουσία μπορεί να εκδίδει διατάγματα.

Ωστόσο, οι δικαστές διευκρίνισαν ότι αυτά τα άρθρα θα είναι τυπικά έγκυρα εάν το Κοινοβούλιο τα επικυρώσει εντός της τρέχουσας περιόδου των έκτακτων συνόδων.

Η απόφαση του Επιμελητηρίου οδηγεί σε προστατευτική προσφυγή κατά της μεταρρύθμισης που κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT), το συνδικάτο που κάλεσε σε γενική απεργία στις 24 Ιανουαρίου.

Στο εργατικό κεφάλαιο, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στις εργατικές αγωγές, την παράταση των περιόδων δοκιμασίας, τη μείωση της άδειας εγκυμοσύνης, τη μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών, τη μείωση της αποζημίωσης των εταιρειών στους εργαζόμενους και τη μείωση των προστίμων για εταιρείες που απολύουν συνεχώς εργαζόμενους.

ΔΝΤ: «Ξεκλειδώνει» 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αργεντινή

Ταυτόχρονα με τις προσπάθειες ακύρωσης τμημάτων του πολυνομοσχεδίου που εισήγαγε ο Χαβιέρ Μιλέι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Τετάρτη την πιο πρόσφατη αναθεώρηση του προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αργεντινή, επιτρέποντας την εκταμίευση 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ταμείο ανέφερε σε δήλωσή του ότι παρόλο που οι βασικοί στόχοι του προγράμματος δεν λήφθηκαν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους «λόγω σοβαρών οπισθοδρομήσεων στην πολιτική», ενέκρινε παραιτήσεις από τη μη τήρηση.

«Οι στόχοι του προγράμματος τροποποιήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχικές ενέργειες και τα φιλόδοξα σχέδια των αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε τροχιά», ανέφερε το ταμείο.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επίσης την παράταση του προγράμματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, «μαζί με κάποια αναδιάταξη των προγραμματισμένων εκταμιεύσεων εντός του υπάρχοντος κονδυλίου του προγράμματος». Το ΔΝΤ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές.

Η κυβέρνηση και το επιτελείο του ΔΝΤ συμφώνησαν πρόσφατα στην έβδομη αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία καθυστέρησε εν μέσω κυβερνητικής αλλαγής καθώς ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

«Η νέα κυβέρνηση λαμβάνει τολμηρές ενέργειες για να αποκαταστήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα μακροχρόνια εμπόδια στην ανάπτυξη», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη δήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα