ΑΘΗΝΑ
04:47
|
05.05.2024
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ράτσες και τις διασταυρώσεις,η μέση διάρκεια ζωής των σκύλων είναι 12,5 χρόνια, με τα θηλυκά σκυλιά να ζουν λίγο περισσότερο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι σκύλοι από μικρόσωμες ράτσες με μακριά μύτη είναι αυτοί που ζουν περισσότερο, ενώ τα σκυλιά με επίπεδο πρόσωπο κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο.

Αφού λήφθηκαν υπόψη το μέγεθος, το σχήμα του προσώπου και το φύλο των ζώων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά θηλυκά σκυλιά με μακριά μύτη έτειναν να έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μεταξύ των καθαρόαιμων φυλών, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 13,3 χρόνια.

Στον αντίποδα, οι ράτσες με επίπεδα πρόσωπα –ένα χαρακτηριστικό που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια– είχαν μέση διάρκεια ζωής 11,2 χρόνια και κατά 40% αυξημένο κίνδυνο συντομότερης ζωής από τα σκυλιά με μεσαίου μήκους ρύγχος, όπως τα σκυλιά ράτσας σπάνιελ.

Λαμπραντούντλ

«Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει το φύλο, το σχήμα του προσώπου και το μέγεθος του σώματος ως παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία του σκύλου, κανείς δεν είχε ερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών ή την πιθανή σχέση μεταξύ της εξελικτικής ιστορίας και της διάρκειας ζωής», δήλωσε η Δρ Κίρστιν ΜακΜίλαν, η επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας του φιλοζωικού ιδρύματος «Dogs Trust».

 Η ΜακΜίλαν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 584.734 καθαρόαιμους και διασταυρωμένους σκύλους – 284.734 από τους οποίους είχαν πεθάνει – τα οποία συγκεντρώθηκαν από 18 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων φιλοζωικών οργανώσεων, μητρώων ράτσας σκύλων και ασφαλιστικών εταιρειών για κατοικίδια ζώα. Τα δεδομένα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ράτσες και τις διασταυρώσεις, η ομάδα διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια ζωής του σκύλου ήταν 12,5 χρόνια, με τα θηλυκά σκυλιά να ζουν λίγο περισσότερο από τα αρσενικά.

Η ομάδα εξέτασε σκύλους από 155 καθαρές ράτσες, διαπιστώνοντας ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά έτειναν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα μικρότερα σκυλιά, ενώ το μήκος της μύτης μιας ράτσας είχε επίσης σημασία.

Ντασχάουντ «μινιατούρα»

Ανακάλυψαν πως, ενώ τα σκυλιά «μινιατούρες» ράτσας Ντασχάουντ είχαν μέση διάρκεια ζωής 14 χρόνια, για τα γαλλικά μπουλντόγκ ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν τα 9,8 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ράτσες με επίπεδο πρόσωπο είναι επιρρεπείς σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών δυσκολιών και δερματικών προβλημάτων.

Η ράτσα με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής φαίνεται πως είναι ο τεράστιος ποιμενικός Καυκάσου, με μέση διάρκεια ζωής μόλις 5,4 χρόνια.

Ποιμενικός Καυκάσου

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μέσηδιάρκεια ζωής για τις καθαρές ράτσες ήταν μεγαλύτερη από ό,τι για τις διασταυρώσεις, στα 12,7 έτη και 12 έτη αντίστοιχα, ένα αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι οι διασταυρώσεις μπορεί να είναι πιο υγιείς επειδή έχουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα.

Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να εξετάσουν διαφορετικούς τύπους διασταυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα για σκύλους άγνωστης καταγωγής συνδυάστηκαν με δεδομένα από «σχεδιασμένες» διασταυρώσεις, όπως το Λαμπραντούντλ (Λαμπραντόρ και Πουντλ), που συνηθίζεται να προέρχονται από αιμομιξία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα