ΑΘΗΝΑ
04:14
|
13.05.2024
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αφιερώνει «από φέτος και μονίμως» 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα σειρά μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει του αγρότες της χώρας που έχουν κατεβεί στους δρόμους, με τις πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα να εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ,ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποσχέθηκε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το κράτος θα αφιερώνει «από φέτος και μονίμως» 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των εκτροφέων.

Ο Ατάλ ζήτησε επίσης το θέμα του περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιληφθεί στην διαπραγμάτευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει περιλάβει τα σιτηρά στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές.

Η γαλλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει αναστολή του σχεδίου που θέτει στόχους μείωσης της χρήσης εντομοκτόνων, το οποίο προκάλεσε την οργή των παραγωγών των μεγάλων καλλιεργειών. Το σχέδιο Ecophyto έχει θέσει ως στόχο την μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης των παρασιτοκτόνων μέχρι το 2030. «Θα αναστείλουμε την εφαρμογή του σχεδίου για όσο επανεξετάζουμε ορισμένα θέματα και το απλοποιούμε», διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φενό.

Ο Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης «σαφούς νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων, με την Ιταλία να έχει απαγορεύσει την παραγωγή και την πώληση συνθετικού κρέατος, από τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, υποσχέθηκε την ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προστατεύει την αποζημίωση των αγροτών απέναντι στον άγριο πόλεμο των τιμών ανάμεσα στα σουπερμάρκετ και τους διανομείς και προμηθευτές του αγροτοβιομηχανικού τομέα.

«Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, κυρίαρχοι στην καλλιέργεια, κυρίαρχοι στη συγκομιδή, κυρίαρχοι στην διατροφή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες», υποσχόμενος πως θα διεξαχθούν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε προϊόντα γαλλικής προέλευσης .

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Απάντηση από το ΥΠΕΞ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα