ΑΘΗΝΑ
17:45
|
30.04.2024
Αμερικανική απάντηση με καταστροφή δέκα UAVs των ανταρτών της Υεμένης.
Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε εμπορικό πλοίο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση με ανάληψη ευθύνης της επίθεσης εναντίον αμερικανικού σκάφους από τους αντάρτες Χούθι.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εμπορικό πλοίο έγινε στόχος ‘πυραύλου’ ενώ κινείτο (…) ανοικτά της Άντεν, στην Υεμένη», ανέφερε η βρετανική Ambrey, προσθέτοντας πως το πλήρωμα έκανε λόγο για «έκρηξη» πάνω στο σκάφος. «Η Ambrey πληροφορήθηκε ότι ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε (…) από την Τάιζ», επαρχία της νότιας Υεμένης, πρόσθεσε η εταιρεία.

Από την πλευρά τους οι Χούθι γνωστοποίησαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου, το οποίο κατονόμασαν ως KOI και το οποίο, τόνισαν, είχε προορισμό ισραηλινό λιμάνι. Ο Γιαχία Σάρι, εκπρόσωπος των ανταρτών, διαβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως καταφέρθηκε «απευθείας πλήγμα στο πλοίο» στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλέστηκε δεδομένα του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, το KOI είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Oceonix Services με έδρα τη Βρετανία. Στον στόλο της εταιρείας αυτής ανήκει επίσης το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda, το οποίο υπέστη ζημιά όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στην ίδια περιοχή το περασμένο Σάββατο.

Οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης έχουν εξωθήσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να αποφεύγουν τη θαλάσσια διαδρομή προς τη Διώρυγα του Σουέζ -από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου- και να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με συνέπεια να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Αμερικανική απάντηση με κατάρριψη δέκα UAVs

Την κατάρριψη δέκα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης (UAVs) των ανταρτών Χούθι ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», αναφέρει στο X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Το ανακοινωθέν της CENTCOM επιβεβαιώνει πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε νωρίτερα δημοσιογράφος του CBS News, επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή του τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

«Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαχρέιν μας είπε μόλις πριν από δέκα λεπτά ότι (αμερικανικά μαχητικά) F-18 Super Hornet βομβάρδισαν 10 drones στη δυτική Υεμένη» που ήταν έτοιμα να εξαπολυθούν, ανέφερε η διευθύντρια και παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του CBS, η Νόρα Ο’ Ντόνελ, επίσης μέσω X.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί σε πιστολίδι ταμπουρωμένου ενόπλου στη Β.Καρολίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα