ΑΘΗΝΑ
08:38
|
03.05.2024
Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργανώσης μεταβαίνει στο Κάιρο με μια νέα πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει νοσοκομεία.
Στο Κάιρο για συνομιλίες ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κάιρο της Αιγύπτου αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για συνομιλίες ώστε να υπάρχει μια νέα ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μ’ αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Της πρότασης εκεχειρίας είχαν προηγηθεί συνομιλίες στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας των διαπραγματεύσεων ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι πάει στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση στο πρώτο ταξίδι του εκεί εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Η πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει μια εκεχειρία τριών σταδίων με τη Χαμάς να απελευθερώνει πρώτα όλους τους αμάχους ομήρους, στη συνέχεια Ισραηλινούς στρατιώτες και τέλος να παραδώσει τις σορούς ομήρων που σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ συνεχίζει τη «σφαγή»

Για ακόμα μια νύχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του πολέμου, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει πως θα εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς και τους ηγέτες του που κατ’ αυτόν κρύβονται εκεί.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την πόλη, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Από τη δική του πλευρά ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «εντατικούς βομβαρδισμούς» απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας και ειδικά στη Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφτηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σφαγή», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεό Καν, επικεφαλής της αποστολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα, σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα να φύγει, που ο κόσμος πολιορκείται, δεν έχει πουθενά να πάει, να αποδεχόμαστε να σκοτώνονται 150 γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα (…) Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα