ΑΘΗΝΑ
04:52
|
01.05.2024
Ο Τζόσουα Σούλτε καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξης με πολλαπλές κατηγορίες που περιλαμβάνουν την κατασκοπεία.
Σκίτσο του Τζόσουα Σούλτε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην μηχανικός λογισμικού της CIA καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για διαρροή απόρρητων πληροφοριών και κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο Τζόσουα Σούλτε, 35 ετών, κρίθηκε ένοχος το 2022 για τέσσερις κατηγορίες για κατασκοπεία και πειρατεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και μία κατηγορία για διάδοσης ψεμάτων σε πράκτορες του FBI αφού παρέδωσε απόρρητο υλικό στην ομάδα των WikiLeaks.

Ο Σούλτε καταδικάστηκε επίσης για περιφρόνηση του δικαστηρίου και για ψευδείς δηλώσεις το 2020 και για κατοχή υλικού κακοποίησης παιδιών πέρυσι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής που ανακοινώθηκε την Πέμπτη επιβλήθηκε λόγω της λεγόμενης διαρροής του Vault 7, η οποία αποκάλυψε ενοχλητικές λεπτομέρειες για την κατασκοπεία της CIA στο εξωτερικό.

Η διαρροή, την οποία η CIA ονόμασε «ψηφιακό Περλ Χάρμπορ», έδειξε πώς κατάσκοποι των ΗΠΑ χάκαραν τα smartphones της Apple και του Android και προσπάθησαν να μετατρέψουν τις τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο σε συσκευές ακρόασης.

Η παραβίαση της ασφάλειας ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να σχεδιάσουν έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά του Wikileaks, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για πιθανή απαγωγή ή δολοφονία του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ, ανέφερε το Yahoo News, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους.

Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε για κατασκοπεία το 2019 – μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη από οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου – και κρατείται επί του παρόντος στη Βρετανία πολεμπώντας την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ο δικαστής Τζέσε Μ. Φούρμαν είπε ότι η πλήρης έκταση της ζημιάς που προκάλεσε ο Σούλτε πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστή “αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν τεράστια”.

Ο Φούρμαν είπε ότι ο Σούλτε συνέχισε επίσης να διαπράττει εγκλήματα ενώ ήταν στη φυλακή προσπαθώντας να διαρρεύσει περισσότερο απόρρητο υλικό και δημιουργώντας ένα κρυφό αρχείο στον υπολογιστή του που υποτίθεται πως περιείχε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι ο Σούλτε διέπραξε μερικά από τα «πιο θρασύτατα, ειδεχθή εγκλήματα κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία».

«Προκάλεσε ανείπωτη ζημιά στην εθνική μας ασφάλεια στην προσπάθειά του να εκδικηθεί τη CIA για την απάντησή της στις παραβιάσεις της ασφάλειας του Σούλτε ενώ εργαζόταν εκεί», είπε ο Ουίλιαμς.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο πριν από την καταδίκη του, ο Σούλτε παραπονέθηκε για τις σκληρές συνθήκες που είχε υποστεί στην κράτηση, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ζεστού νερού και του συνεχούς θορύβου και του τεχνητού φωτός.

Ο Σούλτε είπε επίσης ότι ήταν άδικο για τους εισαγγελείς να ζητήσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς είχαν προηγουμένως προτείνει μια συμφωνία που θα τον έβλεπε να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση.

«Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά εκδίκηση», είπε.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα