ΑΘΗΝΑ
23:46
|
21.04.2024
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εγκέφαλοι με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν ανεπάρκεια της πρωτεΐνης, KIBRA. Αυτό τους οδηγεί σε πιθανό τρόπο ενίσχυσης της μνήμης.
Πρωτεΐνες και Αλτσχάιμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα χνάρια ενός πιθανού, νέου τρόπου «επιδιόρθωσης» της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ δηλώνει πως βρίσκεται μία ομάδα επιστημόνων από το αμερικανικό «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Buck»

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KIBRA, που βρίσκεται στα νεφρά και στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, που επιτρέπουν τον σχηματισμό και την ανάκληση των αναμνήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, κυρίως δύο ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Πρώτον, οι εγκέφαλοι με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν ανεπάρκεια της KIBRA.
  • Δεύτερη, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ αφού διασώζει μηχανισμούς που προάγουν την ανθεκτικότητα των συνάψεων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation» ότι η KIBRA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη βελτίωση της μνήμης μετά την έναρξη της απώλειας μνήμης, παρόλο που η τοξική πρωτεΐνη Ταυ που προκάλεσε τη βλάβη παραμένει.

«Η μείωση των τοξικών πρωτεϊνών είναι φυσικά σημαντική, αλλά η επιδιόρθωση των συνάψεων και η βελτίωση της λειτουργίας τους είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Buck, Τάρα Τρέισι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα