ΑΘΗΝΑ
21:11
|
04.05.2024
Πιθανές περιοχές για τη χωροθέτηση των πέντε πάρκων είναι εκτάσεις του Φράγματος Γαδουρά στη νότια Ρόδο, η Ψίνθος, ο Απόλλωνας, κ.α..
Ελάφια Ρόδου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον περιορισμό των περίπου 6.284 ελαφιών της Ρόδου σε «πάρκα προστασίας» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο της Ρόδου, έπειτα από την μελέτη καταγραφής των ζώων που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε η πρόταση για τα θεματικά πάρκα κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος δίχως να έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι περιοχές της Ρόδου στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα των ελαφιών.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανές περιοχές εκτάσεις του Φράγματος Γαδουρά στη νότια Ρόδο, την Ψίνθο ή τον Απόλλωνα.

Ελάφια της Ρόδου

Ας σημειωθεί πως η  μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει τον αριθμό των ελαφιών στο νησί σε 6.284,  οι εκτιμήσεις των ντόπιων είναι, πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο ίσως και υπερδιπλάσιο.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, προηγήθηκε συνάντηση του ιδίου, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου Ρόδου Θωμά Κώστα με τον υπουργό Περιβάλλοντος στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι Απολλώνων και Γενναδίου, Μάκης Λαγογιάννης και Σταύρος Ακκούρης αντίστοιχα καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, όπου και συζητήθηκε το θέμα που απασχολεί τη Ρόδο και αφορά τον υπερπληθυσμό των ελαφιών και τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.

«Στην ουσία καταθέσαμε τα “ κλειδιά” του Πρωτογενούς Τομέα του νησιού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο περιβάλλοντος

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές και ο κόσμος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα πια. Δεν βγαίνει με τις ζημιές, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται μέχρι τώρα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από την ενημέρωση που είχε ο υπουργός καταθέσαμε διάφορά στοιχεία ώστε να λάβει γνώση για το τι γίνεται στο νησί της Ρόδου με τα ελάφια.

Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά τα ελάφια, να σιτίζονται να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου» δήλωσε ο Ζαννετίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα πρόσθεσε πως στόχος της αυτοδιοίκησης (δήμου και περιφέρειας) είναι η προστασία του ελαφιού. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι εικόνες με τα πολλά τροχαία ατυχήματα, τους θανάτους στα δίχτυα, προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει είναι η οικονομία του νησιού, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα