ΑΘΗΝΑ
15:12
|
04.05.2024
Η Ινδία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις Μαλδίβες μέχρι τον Μάιο, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδίβων.
Ο Πρόεδρος των Μαλδίβων Mohamed Muizzu εκδίδει μια εθνική δήλωση στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 1 Δεκεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις Μαλδίβες μέχρι τον Μάιο, δήλωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδίβων, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν συμφωνία για μια αποχώρηση που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις, μεταδίδει το Reuters.

Οι περίπου 80 στρατιώτες που σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού θα αντικατασταθούν από πολίτες, δήλωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες.

Καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία και η Κίνα έχουν γοητεύσει τις Μαλδίβες, οι οποίες παραδοσιακά ήταν κοντά στη γειτονική Ινδία.

Οι δεσμοί του Νέου Δελχί με τη Μαλέ έχουν τεταθεί από τότε που ο Μοχάμεντ Μουίζου εξελέγη πρόεδρος των Μαλδίβων πέρυσι, δεσμευόμενος να τερματίσει την πολιτική της χώρας «Πρώτα η Ινδία».

Ζήτησε την απόσυρση έως τις 15 Μαρτίου των στρατευμάτων που σταθμεύουν για να παράσχουν υποστήριξη για στρατιωτικό εξοπλισμό που δόθηκε στις Μαλδίβες από το Νέο Δελχί και να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Το πρώτο σύνολο των ινδικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει έως τις 10 Μαρτίου και το υπόλοιπο έως τις 10 Μαΐου, δήλωσαν οι Μαλδίβες, επικαλούμενες μια συμφωνία που επιτεύχθηκε σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στην ινδική πρωτεύουσα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη διμερή συνεργασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν σε μια σειρά από αμοιβαία εφαρμόσιμες λύσεις για να επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας των ινδικών αεροπορικών πλατφορμών» που παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στις Μαλδίβες.

Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων και η δήλωσή του δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα.

Η Ινδία λέει ότι οι στρατιώτες, στους οποίους περιλαμβάνονται δώδεκα μέλη ιατρικού προσωπικού, παρέχουν βοήθεια με ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές εκκενώσεις για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της χώρας.

Το Νέο Δελχί έδωσε στη Μαλέ δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος Dornier, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για θαλάσσια επιτήρηση, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ιατρικές εκκενώσεις. Τα ινδικά στρατεύματα διαχειρίζονται αυτές τις επιχειρήσεις.

Η επόμενη διμερής συνάντηση θα είναι στο Μαλέ την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδίβων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα