ΑΘΗΝΑ
17:59
|
07.05.2024
Οι κάτοικοι του Σαλβαδόρ κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή στις εκλογές που αναμένεται να δώσουν στον Πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε μια ακόμη συντριπτική νίκη.
Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του φαρμακευτικού εργοστασίου Vijosa στη Santa Tecla, Ελ Σαλβαδόρ, 20 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι του Σαλβαδόρ κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή στις εκλογές που αναμένεται να δώσουν στον Πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε μια ακόμη συντριπτική νίκη, με πολλούς να χαίρονται να παραβλέψουν την αυταρχική μετατόπιση του νεαρού ηγέτη αφού συνέτριψε τη βία των συμμοριών που παραλύει τη ζωή σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Άκρως δημοφιλής, ο Μπουκέλε, 42, έχει κάνει εκστρατεία για την επιτυχία της δρακόντειας στρατηγικής ασφαλείας του που οδήγησε τις αρχές να αναστείλουν τις πολιτικές ελευθερίες για να συλλάβουν χιλιάδες ύποπτα μέλη συμμοριών χωρίς κατηγορίες. Οι κρατήσεις οδηγούν σε κατάρρευση των ποσοστών δολοφονιών σε εθνικό επίπεδο και μεταμόρφωσαν το φτωχό έθνος της Κεντρικής Αμερικής που κάποτε ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι φαίνονται πλέον έτοιμοι να ανταμείψουν τον Μπουκέλε για τον αποδεκατισμό των εγκληματικών ομάδων που έκαναν τη ζωή αφόρητη για τα 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους του Ελ Σαλβαδόρ και τροφοδότησαν κύματα μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

«Θα ψήφιζα τον Μπουκέλε λόγω της δουλειάς που έχει κάνει μέχρι τώρα», είπε ο Χουάν Κάρλος Ροζάλες, 44 ετών, μηχανικός συστημάτων στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. «Η βελτίωση της ασφάλειας είναι αισθητή».

Ένας φλογερός πολιτικός που συχνά λογομαχεί με ξένους ηγέτες και εχθρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπουκέλε ήρθε στην εξουσία το 2019 κατατροπώνοντας τα παραδοσιακά κόμματα του Ελ Σαλβαδόρ με τον όρκο να εξαλείψει τη βία των συμμοριών και να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία της χώρας.

Έκτοτε, χρησιμοποίησε την υπερπλειοψηφία του κόμματός του Νέες Ιδέες στη νομοθετική συνέλευση για να αναδιαμορφώσει δικαστήρια και θεσμούς, ενισχύοντας τον έλεγχο του σε βασικά μέρη της κυβέρνησης. Υποστήριξε επίσης την εισαγωγή του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, προκαλώντας κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Μπουκέλε πρόκειται να είναι ο πρώτος πρόεδρος του Σαλβαδόρ σε περισσότερα από 100 χρόνια που θα επανεκλεγεί. Πέρυσι, το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ του επέτρεψε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, παρόλο που το σύνταγμα της χώρας το απαγορεύει. Οι αντίπαλοι εξέφρασαν φόβους ότι ο Μπουκέλε θα επιδίωκε να κυβερνήσει ισόβια, όπως ο Πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα από τη διπλανή Νικαράγουα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι η δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ δέχεται επίθεση. Ο Μπουκέλε έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ανησυχίες, αλλάζοντας κάποια στιγμή το προφίλ του στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας: «Ο πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου».

Οι κάτοικοι του Σαλβαδόρ φαίνονται αμέτοχοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% από αυτούς τον υποστηρίζουν.

«Υπάρχει ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά, βήμα προς βήμα, θα επιλύσουμε ολόκληρες δεκαετίες λεηλασίας και παραμέλησης», έγραψε ο Μπουκέλε στο X αυτή την εβδομάδα.

Πέντε άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι διεκδικούν τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών από το πρώην αριστερό αντάρτικο Farabundo Martí National Liberation Front (FMLN) και τη δεξιά Εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (ARENA), η οποία κυβέρνησε μεταξύ τους για 30 χρόνια μέχρι το 2019.

Μόλις επανεκλεγεί, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπουκέλε είναι πιθανό να είναι μια επικίνδυνη οικονομία, η πιο αργή ανάπτυξη της Κεντρικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της εξουσίας του. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων του Σαλβαδόρ ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η ακραία φτώχεια έχει διπλασιαστεί και οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πέσει. Δεν υπήρξε μεγάλη ώθηση στα σχέδια του Μπουκέλε με μεγάλη δημοσιότητα για το Bitcoin City, έναν αφορολόγητο παράδεισο κρυπτογράφησης που τροφοδοτείται από γεωθερμική ενέργεια από ένα ηφαίστειο.

Το ΔΝΤ, το οποίο διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα διάσωσης 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ελ Σαλβαδόρ, στα τέλη του 2023 περιέγραψε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ως «εύθραυστη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στη Νότια Αφρική

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα