ΑΘΗΝΑ
10:30
|
28.04.2024
Η Αίγυπτος κάλεσε την Κυριακή για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε ότι απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τον θύλακα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry μιλά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-Αιγύπτου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο στις 23 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος κάλεσε την Κυριακή για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε ότι απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τον θύλακα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η αιγυπτιακή κλήση ήρθε μετά από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί και του Γάλλου ομολόγου του Στεφάν Σεζούρν.

«Η Αίγυπτος επαναλαμβάνει ότι απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», είπε ο Σουκρί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ενός ολοκληρωμένου πολιτικού πλαισίου», είπε, ζητώντας να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σεζούρν, από την πλευρά του, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Ανησυχούμε για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Η ένταση έχει εκτοξευθεί στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω επιθέσεων της ομάδας Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που φέρονται να έχουν σχέσεις με το Ισραήλ και αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε θανατηφόρα επίθεση στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27.365 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 66.630, ενώ σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς.

Η ισραηλινή επίθεση έχει αφήσει το 85% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπισμένο εσωτερικά εν μέσω έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, ενώ το 60% της υποδομής του θύλακα έχει καταστραφεί ή καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σχολείο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο όπου εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει ανατολικά της Ράφα τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια, σκοτώθηκαν στην επίθεση και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, αναφέρει η Wafa, επικαλούμενη ιατρικές πηγές.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Ταρέκ Αμπου Αζούμ του Al Jazeera, οι ισραηλινές επιθέσεις στη γειτονιά Al-Salam, ανατολικά της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, έχουν ενταθεί καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει την χερσαία εισβολή του στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο σε συνθήκες υπερπληθυσμού.

Λαζαρίνι: Το Ισραήλ δεν έχει παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά της UNRWA

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA είπε στους Financial Times (FT) ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ότι περίπου δώδεκα μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Φιλίπε Λαζαρίνι είπε ότι, αν και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις κατηγορίες εναντίον της οργάνωσης, δεν μπορούσε να σχολιάσει την πρόοδο της έρευνας του Γραφείου Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ.

Η έκθεση των FT ανέφερε ότι η αξιολόγηση πληροφοριών δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν μια κατηγορία ότι ένα μέλος του προσωπικού απήγαγε μια γυναίκα.

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν 15 χώρες δωρητές να αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA, μια κίνηση που είπε ο Λαζαρίνι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αναγκαστεί η UNRWA να τερματίσει τη βοήθεια και τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα